Joan Fuster va escriure l’apèndix del llibre ‘Justificació de Catalunya’

  • El professor Joaquim Auladell detecta frases idèntiques en l'obra de l'assagista de Sueca 'Qüestió de noms' · Exposarà la troballa a la UCE, el 21 d'agost

VilaWeb
Redacció
16.08.2012 - 09:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El professor Joaquim Auladell ha descobert que l’apèndix que apareix en algunes edicions d’una de les obres més destacades del pare Josep Armengou, ‘Justificació de Catalunya’, és obra de l’intel·lectual valencià Joan Fuster. Auladell ha arribat a aquesta conclusió després d’estudiar totes les edicions de l’obra d’Armengou i de contrastar-les amb textos de Fuster. El professor barceloní, que exposarà els detalls del seu estudi (pdf) en una conferència el 21 d’agost a la Universitat Catalana d’Estiu, destaca algunes contradiccions que abonarien aquesta teoria, com ara que a l’apèndix s’exposa la idea dels Països Catalans com a nació, incloent-hi el País Valencià, les Illes i Catalunya Nord, i al cos principal del llibre es descriu un estat català constituït únicament pel Principat.

Auladell, que ja va publicar aquesta hipòtesi en un article (pdf) a la revista d’història i recerca del Berguedà l’Erol al gener, també ha observat que algunes frases de l’apèndix es repeteixen literalment a ‘Qüestió de noms’, un opuscle escrit per Joan Fuster el 1962.

‘Justificació de Catalunya’ va ésser durant molts anys una obra anònima i clandestina, i no va ésser fins al final dels anys 1970 quan se’n va reconèixer Armengou com a autor.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any