David Victori: ‘Amb ‘La culpa’ em vaig preguntar: Què passaria si la venjança fos legal?’

  • En una cafeteria qualsevol de Los Angeles, David Victori obre la llibreta i comença a fer un esbós del seu nou projecte. Laura Basagaña creua virtualment l’oceà Atlàntic per entrevistar-lo i conversar amb ell, gràcies a les noves tecnologies

VilaWeb
Redacció
23.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cineasta català és un dels 10 finalistes del Festival mundial de curtmetratges de YouTube. Té al cap gèrmens de noves històries que més endavant intentarà dotar de vida, a través d’un guió. La vida durant els rodatges és trepidant i ràpida, però els períodes entre un projecte i el següent solen ser llargs. Per tant, aprofita les pauses per escriure. I tot això, durant l’agost, abans d’aterrar a La Mostra de Venècia, on el dia 2 de setembre presentarà ‘La Culpa’ juntament amb els altres nou finalistes del Your Film Festival. Allà, un jurat decidirà qui és el guanyador que rodarà un nou projecte amb Michael Fassbender i Ridley Scott. La mirada de Victori més que fosca és analítica i reflexiva. Els seus curts ‘La Culpa’ i ‘Reacción’ intenten explorar emocions diverses i fer-les passar pel sedàs artístic. ‘La Culpa’, amb una banda sonora brillant i una fotografia molt acurada, ha emocionat molts internautes. Els seus personatges es troben amb situacions inquietants i són fils conductors d’un torrent d’emocions que el cineasta dissecciona. En les seves peces s’hi intueix un compromís social i la voluntat d’aprofundir en sentiments que sovint no analitzem prou.

Parlem una mica de ‘La Culpa’. És un curt molt expressiu que parla d’un tema moral: el dubte de si és positiu venjar-se, el sentiment de culpabilitat, la foscor dels pensaments que envaeixen el protagonista. Com vas decidir abordar aquest tema, i de quina manera el volies plasmar artísticament?

L’origen va ser una notícia del diari que em va cridar molt l’atenció. Era sobre una dona iraniana a qui un company de la universitat havia deixat cega en rebutjar-lo. La llei del seu país ara li deixava aplicar la Llei del talió. Aquí em va venir al cap: què passaria si la venjança fos legal? Això em va fer ballar el cap durant setmanes i finalment aquesta pregunta em va portar a imaginar què li esperava a aquesta noia després d’aplicar la seva venjança. Imaginava que mai podria oblidar aquell moment, que possiblement es quedaria atrapada en algun tipus de sentiment de culpa. Aquí és on va neixer el guió del curt.

I de la idea a la creació del curt…

Des del principi volia que ‘La Culpa’ fos un exercici de direcció que funcionés molt bé a nivell emocional i que estigués molt a prop d’un tipus de narració clàssica molt propera a les convencions del gènere. Portar la pel·lícula a aquest terreny, però sense que quedés plana. Volia que fos una història amb molt caràcter, amb molt nervi. Sempre vaig intentar portar a l’equip en aquesta direcció.

Llegiu l’entrevista completa a Núvol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any