Manacor rep els ‘marxaires’ de Jubilats per Mallorca

  • Hi arriben després de catorze dies de trescar per l'illa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.08.2012 - 21:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Recórrer Mallorca a peu per denunciar els atacs lingüístics, paisatgístics i les retallades, heus ací la comesa que s’han imposat Jubilats per Mallorca. Avui, al cap de catorze dies, han arribat a Manacor, on s’hi fa la clausura de la primera ruta de ‘Camins contra mentides’. Desenes de persones han rebut els ‘marxaires’, que han fet un parlament. Tot seguit, hi ha hagut una glossada en homenatge als Jubilats per Mallorca.

‘Ha anat molt bé. Hem trobat molt bona resposta pertot on hem anat’, diu a VilaWeb Jaume Bonet. Ell i Tomeu Amengual són dos dels quatre jubilats que van començar la caminada amb la intenció de fer-la completa. Els altres dos han hagut d’abandonar, però Bonet i Amengual –que ja van protagonitzar una vaga de fam per la llengua– han pogut arribar fins al final. A més, a cada tram se’ls han ajuntat alguns companys de jornada.

‘Aquesta ha estat la primera caminada. Volem conversar amb la gent, discutir-hi, parlar amb tothom, tant si són contraris com favorables. A vegades ens adreçam a gent de la nostra corda i prou, i és una equivocació. En aquest moment cal arribar a tothom, i explicar-se amb tothom. Perquè tenim tanta de raó, que, si aconseguíssim d’explicar-la, no hi hauria dificultats perquè la immensa majoria l’acceptàs’, diu Bonet, que es declara indignat pels atacs del govern balear –que acusa de seguir les consignes d’Espanya–, i també amb els governs espanyol i català. ‘Particularment, estic indignat amb el govern de Catalunya perquè pacta amb el PP, tot i en veient de quina manera el PP prova d’enfonsar la nostra llengua.’

El català continua essent un dels pilars de les reivindicacions de la plataforma, sobretot des de l’arribada al poder de José Ramón Bauzà. Diu Bonet que aquesta és la seva llengua, i que per això lluiten, però que la defensa del català ‘és part de la defensa de la diversitat lingüística del món’, encara que en l’àmbit internacional, aquesta diversitat lingüística no interessi.

Bonet, Amengual i els companys de la marxa han passat, aquests catorze dies, per algunes poblacions mallorquines, on cada dia s’han organitzat un seguit d’actes. Proveïts amb cent mil fulls, han mirat d’explicar la seva denúncia a tothom qui els ha volguts escoltar. ‘Començàrem amb una vaga de fam per la llengua, però en aquest moment, a més de la llengua hi ha mil maldecaps. Per això miram de desfer totes les mentides que ens volen fer creure.’ Porten cintes de colors que representen cada un dels capítols de la seva protesta: una de quadribarrada, per la defensa de la llengua; una de verda, per la del territori; i una de vermella, per la dels serveis públics. Segons Bonet, ‘la crisi, l’han promoguda ben a posta; és una estratègia per a fer retallades. Unes retallades que són l’objectiu volgut, no un mitjà per a tirar endavant. És necessari que la gent es mogui’.

Ell va protestar, de primer, amb una vaga de fam i ara es mou a peu, amb alguns membres més de la plataforma i amb la gent que s’hi afegeixi espontàniament. Un cop acabada aquesta primera marxa, n’hi ha tres més de previstes, una al setembre, una a l’octubre, per a poder recórrer la resta de municipis de Mallorca, i una, la quarta, per a recórrer els barris de Palma.

I tot fent camí Jubilats per Mallorca no paren de maquinar noves accions de lluita per la llengua, pels serveis públics i pel territori que es faran a la tardor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any