Rus accepta retirar els honors de Xàtiva a Franco però posa en el mateix sac treure el nom del País Valencià d’una plaça

  • El batlle del PP ha presentat una esmena a la proposta d'EUPV, que instava a retirar els càrrecs honorífics al dictador

VilaWeb
Redacció
10.08.2012 - 21:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSPV, Compromís i EUPV de Xàtiva han aconseguit que el govern del PP d’Alfonso Rus retiri els honors de batlle perpetu, fill honorífic i fill predilecte de Xàtiva al dictador Francisco Franco. Però el batlle ha posat en el mateix sac el canvi de nom de la Plaça del País Valencià i ha iniciat un expedient per a fer aquest canvi, per al qual només necessita els vots del seu partit. 

El grup d’EUPV havia presentat una proposta en què instava a retirar els honors a Franco en compliment de la llei de la Memòria Històrica i arran de la sentència que va ordenar a l’Ajuntament de València a retirar el títol de batlle honorífic. La proposta d’EUPV ha tingut el suport del PSPV i Compromís, però el batlle, Alfonso Rus, ha proposat una esmena a la totalitat: el PP acceptaria retirar els càrrecs honorífics a Franco si a canvi l’oposició acceptava que s’obrís l’expedient per a canviar el nom de la plaça del País Valencià pel de plaça de la Comunitat Valenciana. Això no implica que l’oposició vote contra el nom País Valencià però als efectes pràctics significa que la plaça canviarà de nom, perquè el PP, una volta obert l’expedient, només necessita dels seus vots.

El regidor d’EUPV Miquel Lorente ha demanat un recés per debatre la contraproposta amb els regidors del PSPV i de Compromís i finalment han acceptat.

Lorente ha argumentat l’acceptació dient que ja ‘és hora que Franco deixe de tenir els honors que d’una manera injusta va rebre d’aquesta població’. Per la seua banda, la representant de Compromís, Cristina Suñer, ha apuntat que el seu model polític s’identifica amb el concepte de País Valencià i que no coincideix amb el model de l’estatut d’autonomia. ‘La nostra comunitat, desgraciadament, s’anomena Comunitat Valenciana. és un ens sense personalitat dirigit per polítics sense personalitat i sense criteri’, ha dit, per afegir tot seguir que acceptava que el nom Comunitat Valenciana ‘és la legalitat vigent’. En nom del PSPV, Natxo Reig, ha qualificat de lamentable que Rus ‘aprofite aquesta perversió legal per barrejar Franco amb la plaça del País Valencià’, però ha remarcat que la seua prioritat és que Franco ‘deixe de ser batlle de Xàtiva’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any