Rajoy, sobre el rescat: ‘No he pres cap decisió’

  • Insta Draghi a especificar primer les mesures del BCE

VilaWeb
Redacció
03.08.2012 - 14:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut després del consell de ministres d’avui per fer balanç de la legislatura, i ha tornat a evitar de ser clar sobre si l’executiu espanyol demanarà el rescat europeu, tal com va instar-lo ahir el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi.

Rajoy, doncs, ha tornat la pilota a Draghi i ha dit que el govern espanyol encara no ha pres cap decisió al respecte i no decidirà si demana el rescat fins que el BCE no especifiqui les mesures extraordinàries que preveu aplicar. ‘Faré el que convengui a l’interès general dels espanyols’, ha dit.

Rajoy ha destacat que Draghi digués que són inacceptables els diferencials que hi ha a Europa i que estava disposat a intervenir, cosa que abans no deia o s’hi negava. També ha anunciat que ha enviat una carta al president del Consell europeu, Herman van Rompuy, i al de la Comissió europea, José Manuel Durao Barroso, on urgeix la Unió Europea a debatre a l’octubre i a aprovar al desembre mesures com la creació d’un sistema únic de supervisió, la capitalització directa dels bancs i que es faci un desplegament eficient dels mecanismes de finançament. També inclou, ha dit, una proposta seva sobre la unió bancària i fiscal.

La compareixença s’ha centrat en la situació econòmica, la principal preocupació de l’executiu. Ha dit que Espanya deu a fora 900.000 milions d’euros: ‘Durant molt temps hem viscut demanant crèdit i gastant més del que ingressem. Hem viscut massa del crèdit. Ara cal refinançar-lo, que és molt difícil, o demanar-lo prestat, amb interessos molt alts’, ha explicat.

Ha exposat, després, les cinc línies d’actuació en política econòmica del govern: corregir el dèficit, fer reformes internes i també al conjunt de la UE, resoldre els problemes de liquiditat i finançament de l’economia espanyola, i treballar pel futur de la zona euro.

Ha insistit a defensar, per sortir de la crisi, la necessitat de la política de retallades i de reformes que el govern espanyol ja ha posat en marxa aquests últims mesos.

Editorial de Vicent Partal: Rajoy ha perdut la partida i intervindran Espanya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any