El jutge imposa una fiança de 3,3 milions a CDC pel cas Palau

  • En considera el partit responsable civil a títol lucratiu · Convergència la pagarà, però hi presentarà recurs

VilaWeb
Redacció
18.07.2012 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge Josep Maria Pijuan, que investiga el cas Palau, ha imposat a Convergència Democràtica de Catalunya una fiança de 3.297.079 euros perquè hi ha indicis que va rebre diners ‘amb opacitat’ de l’ex-president del Palau, Fèlix Millet, i de qui fou la seva mà dreta, Jordi Montull.

El jutge, entén, doncs, que CDC és responsable civil, a títol lucratiu, del cas i l’obliga a dipositar els diners abans de demà amb l’advertiment d’embargament de béns.

El titular del jutjat d’instrucció número 30 de Barcelona, Josep Maria Pijuan, atén així la sol·licitud de la fiscalia. Creu que hi ha indicis que Millet i Montull, amb la col·laboració de Gemma Montull, van lliurar a CDC 2.314.495 euros en efectiu entre els anys 2002 i 2008.

Segons l’acta del jutge, els diners, els devien lliurar de primer a Carles Torrents i després a Daniel Osàcar, responsables de finances de CDC. i ‘la destinació final dels diners era CDC, sia directament, via donacions, sia a través de la Fundació Trias Fargas‘ amb la mitjanceria dels gestors de les empreses Mail Rent, New Letter i Letter Graphic.

La desviació de diners, prossegueix el jutge, es féu amb factures a la Fundació del Palau irregulars, perquè no responen a serveis fets a la institució, sinó a CDC. Pel jutge, el pagament d’aquestes factures es va fer amb donacions que la institució havia rebut de l’empresa constructora Ferrovial, sota pretext de patrocini.

CDC hi presentarà recurs

El secretari d’organització de CDC, Josep Rull, ha dit que el partit no s’havia lucrat del Palau ni de cap altra entitat, i que recorreria a ‘tots els mecanismes a l’abast per defensar l’honorabilitat’. ‘Veiem uns indicis extraordinàriament febles’, però que el partit pagaria demà la fiança de 3,3 milions. De totes maneres, s’ha queixat que no haguessin estat informats formalment pel jutge.

En una piulada a Twitter, Jaume Collboni, portaveu del Partit Socialista de Catalyunya, recorda que han demanat sovint a CDC que expliqui com s’ha finançat, però que ara, després de l’anunci del jutge, ‘li ho exigeixen’. 

El diputat d’ERC Pere Bosch ha demanat als reponsables de CDC que compareguessin per donar explicacions. ‘És una de les últimes oportunitats que té Convergència d’aclarir com s’ha finançat el principal partit del país’, sobretot ara que els indicis de finançament il·legal que exposa el jutge ‘comencen a ser concloents’.

La portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats, demana també explicacions. ‘No pot ser que no hi hagi responsables. Ens sembla massa greu perquè el president no digui res. No s’hi val, a amagar el cap sota l’ala com han fet fins ara’.

Més informació: 

El jutge fa escorcollar el domicili de Millet i de Montull

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any