Cinc anys i mig de presó a Maria Antònia Munar

  • L'Audiència Provincial també condemna a dos anys i set mesos aMiquel Nadal en el marc del cas Maquillatge

VilaWeb
Redacció
16.07.2012 - 15:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Secció Segona de l’Audiència Provincial de Palma ha condemnat a l’expresidenta del Parlament i d’Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, a cinc anys i mig de presó – sis mesos menys del que demanava Fiscalia – pels delictes de malversació continuada, prevaricació, frau a l’administració i falsedat en document oficial en el marc del caso Maquillatge, que investigava un desviament de 240.000 euros públics.

A més, l’ha condemnat a una multa de 54.000 euros pel delicte de negociacions prohibides a funcionaris, així com a la inhabilitació especial per a l’ocupació o càrrec públic per un període de dos anys i mitjà.

També ha condemnat a dos anys i set mesos de presó al exconseller de Turisme i també expresident d’UM, Miquel Nadal, pels delictes de malversació de cabals públics, prevaricació, frau a l’administració i falsedat en document oficial, així com a una multa de 36.000 euros pel delicte de negociacions prohibides i a la inhabilitació absoluta durant quatre anys i mig.

Per la seva banda, l’exdirectora insular de Comunicació, Margarita Sotomayor, ha estat condemanada a cinc anys de presó i a la inhabilitació absoluta durant nou anys pels delictes de malversació continuada i prevaricació continuada.

L’exdirector d’ONA Mallorca Alfredo Conde ha estat condemnat amb una pena de tres anys de presó i a la inhabilitació absoluta per temps de sis anys pel delicte continuat de malversació de cabals públics, falsedat continuada en document mercantil, prevaricació continuada i frau continuat a l’administració.

També han estat condemnats a un any i tres mesos de presó al fundador de Video U, Miquel Oliver, l’exadministrador de Video U Ramón Cristóbal Rullán i l’exadministradora de Badia Difusió, vinculada a Video U, Luisa Almiñana pel delicte continuat de malversació, prevaricació continuada, frau a l’administració continuada i falsedat documental continuada.

L’Audiència Provincial de Palma també condemna a tots els acusats al pagament de 240.000 euros al Consell de Mallorca en concepte de responsabilitat civil, si bé d’aquesta quantitat s’haurà de restar els 120.000 euros que ja van aportar en el seu moment Miquel Oliver, Ramón Cristóbal Rullán i Luisa Almiñana.

Finalment, l’Audiència Provincial de Palma absol als quals eren considerats suposats testaferros de Video U Elisabeth Diéguez, Miguel Sard i Víctor Francisco García.

Els condemnats tenen cinc dies de termini per presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

La Secció Segona de l’Audiència Provincial considera provat que a mitjan 2004, Munar i Nadal, coneixent que aquest any el Govern anava a treure a concurs llicencies de televisió local digital, van decidir adquirir conjuntament participacions de la mercantil Video U en proporció suficient per assegurar-se, pràcticament, el control de la mateixa i, en conseqüència,  posseir un mitjà de comunicació i difusió dels interessos d’UM.

Així, Munar i Nadal van decidir comprar les participacions socials de Video U ofertes per Oliver, per a això van buscar el concurs de persones properes a ells per ocultar la seva intervenció en la mercantil, en tant eren coneixedors que, amb el percentatge que pretenien adquirir de la productora, incorrerien en incompatibilitat amb el càrrec que ostentaven i que legalment els estava proscrit.

D’aquesta manera, Nadal va sol·licitar els serveis del seu amic Miguel Sard, mentre que Munar directament o a través de Nadal, li va demanar el favor a Víctor Francisco García González.

En aquesta línia, el 22 de novembre de 2004 es va formalitzar l’escriptura pública de compravenda de participacions socials de Video U, de manera que Nadal, a través de Miguel Sard, va adquirir el 25,23% de la mercantil Video U i, per la seva banda, Munar, a través de Víctor García, va comprar el 24,77%.

Concretament, el preu de venda del 50% de les participacions socials de Video U va ser valorat en 300.000 euros, que havien estat lliurats per Munar a Nadal el dia anterior en un sobre i, pel que sembla, provenia de fons d’origen desconegut d’UM. D’aquesta forma, el mateix dia de la compra de les participacions, Nadal va lliurar la quantia a Miguel Sard i a Víctor García.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any