Laia Climent assumeix la direcció de l’editorial 3i4

  • Ha llançat la campanya 'Viatja amb els teus escriptors' · Deu autors ensenyen la seva ciutat als lectors

VilaWeb
M. S.
14.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Laia Climent, filòloga de la Universitat Jaume I de Castelló, especialista en literatura de gènere, filla d’Eliseu Climent i Rosa Raga, fa dos mesos que dirigeix l’editorial 3i4. I ha començat amb una atractiva campanya d’estiu: ‘Viatja amb els teus escriptors‘. Deu autors: Joan F. Mira, Carles Duarte, Rafael Gomar, Jordi Llavina, Raquel Ricart, Joan Garí, Joaquim G. Caturla, Melcior Comes, Xavier Aliaga i Josep Vicent Escartí, ensenyaran la seva població als lectors que comprin un llibre seu. Laia Climent també ha anunciat a VilaWeb que els Premis Octubre es farien, com cada any, a la tardor i que es recuperaria el sopar, amb dos-cents convidats a taula.

Com ha anat això de fer-se càrrec de l’editorial 3i4?
—El meu pare ja té una certa edat i, tot i que no es jubilarà en sa vida, sí que ha començat a mirar d’assegurar la continuïtat de les empreses familiars. De primer va proposar a mon germà la direcció de l’editorial, però ell ha volgut continuar en el món de muntanya, que és el seu. Jo, en canvi, estic la universitat, tinc una aproximació al món del llibre des de l’àmbit teòric i de recerca, i quan m’ho va proposar, vaig pensar que dirigir l’editorial em permetria de viure en directe la literatura catalana, ser partícep de la creació, no només des de la investigació. Vaig pensar que ho havia d’intentar. I després de dos mesos, ja estic assumint la direcció de l’editorial.

I ja teniu definits els objectius d’aquesta nova etapa?
—La intenció no és publicar molt, sinó publicar bé. Que poguem cuidar cada llibre i cada autor que fem. Volem ser una editorial familiar i treure el millor que pot oferir aquest format. Volem viure molt de gust el món del llibre.

I com ho fareu?
—El primer projecte que hem tirat endavant és una campanya d’estiu peculiar: ‘Viatja amb els teus escriptors’. Consisteix en que deu escriptors ensenyen els seus pobles i ciutats als lectors que comprin un dels seus llibres. És una manera que els autors se sentin reconeguts per l’editorial i estimats pels lectors. Aquesta campanya és un punt de partida per fer una literatura activa, de relació amb els autors i els seus lectors.

Una mena de declaració d’intencions, doncs?
—S’han de trencar fronteres, s’ha de crear una xarxa important de col·laboracions. Un text no és res si no es llegeix, si no es distribueix, si no se’n parla. I els llibres són vius. Per posar un exemple, un llibre com ‘Borja papa’, que Joan F. Mira va publicar el 1996, ha tingut un recorregut creixent, i no és el mateix llibre que quan va sortir. I això ho fem possible tots: autors, editors, distribuïdors, llibreters… I en aquest sentit, també volem donar importància al nostre fons editorial, a la relectura.

Això vol dir que penseu a revitalitzar el fons de 3i4? Com?
—Sí, tinc més idees, però encara és aviat per donar-les a conèixer. Tenim un fons de més d’un miler de llibres i els hem de dinamitzar. No entenc les editorials que només es basen en la novetat. Fem llibres per crear cultura i pensament. I el pensament no es construeix en una setmana. La idea és treballar en una doble projecció: cap al passat i cap al futur, amb campanyes innovadores.

Expliqueu-nos-la, aquesta campanya d’estiu.
—Només pel fet de comprar un llibre d’un dels deu autors que proposem, això dóna dret al lector a fer una passejada amb l’autor, pel seu poble o ciutat. Si algun dels autors té molta demanada, aleshores organitzarem la pasejada en dos dies. La campanya és oberta fins el 29 de juliol i els llibres s’han d’adquirir per internet. I l’aplec amb els escriptors es farà del 22 d’agost al 2 de setembre. Les dates no es trepitgen, de manera que un mateix lector si compra un llibre de cadascun dels deu autors, pot fer les deu visites arreu del país: de Barcelona a Alacant.

Més coses: els Premis Octubre de la tardor es mantindran?
—Sí, com sempre el darrer dissabte del mes d’octubre. I també puc anunciar que enguany es recuperarà el sopar dels premis. Es farà a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània i es muntaran taules per seure. Perquè la intenció és recuperar les tertúlies que històricament el sopar propiciava. Els premis han estat un dels esdeveniments importants de la cultura dels Països Catalans de fa molts anys. Enguany tindrem una capacitat per a dos-cents convidats.

Que en podeu avançar cap novetat?
—Aquesta tardor tenim una novetat extremadament important: és el darrer premi de narrativa Andròmina que encara no s’ha publicat. La novel·la del Daniel O’Hara, ‘Dependent ben plantat per a hereu sobiranista’. Arribarà a les llibreries l’1 d’octubre. És una història divertida i alhora molt dura: un advocat convergent que porta una doble vida i s’enamora d’un xarnego de Cornellà. És una història molt contemporània, que planteja conflictes d’identitat nacional, d’opció sexual, i denuncia situacions d’hipocresia. Per a mi, que treballo en la literatura de gènere, és molt apropiat començar la meva etapa a 3i4 amb l’edició d’aquest llibre.

I alguna més?
—El cineasta Ventura Pons ens proposa ‘Cinquanta-quatre dies i escaix’. És un dietari del viatge que va fer, donant la volta al món (de Bangkok a Florida). A més, durant el viatge va anar fotografiant personatges amb el cartell de la seva última pel·lícula, ‘Anys de gràcia’.

En aquests mesos d’indefinició de 3i4 es va anunciar que s’aturava l’edició de l’Obra Completa de Josep Maria de Sagarra. Penseu a reprendre-la?
—Treballem per continuar-la. Hem sol·licitat un ajut per a poder-la tirar endavant, però encara no hem rebut resposta.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any