Sánchez Piñol novel·la en espanyol el setge de Barcelona de 1714

  • 'Victus' apareixerà a la tardor, possiblement a l'octubre, a Edicions La Campana

VilaWeb
Redacció
10.07.2012 - 15:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nova novel·la de l’escriptor Albert Sánchez Piñol es dirà ‘Victus’ i narra la Guerra de Successió i el Setge de Barcelona. La sorpresa és que l’ha escrita en espanyol i la publicarà Edicions La Campana, molt probablement a l’octubre. Segons ha comentat a VilaWeb l’editora, Isabel Martí, ‘el fet que hagi decidit escriure el llibre en castellà té un interés polític increïble. La novel·la és molt crítica amb tothom i critica moltes coses. Està molt bé que algunes d’aquestes coses siguin dites en castellà.’ Martí també ha dit: ‘L’Albert sempre va uns passos més endavant que tothom i espero que se’n faci una gran pel·lícula del llibre. Que sigui el nostre «Braveheart».’

El catedràtic d’Història Moderna i especialista en la Guerra de Successió, Joaquim Albareda, diu, després de la lectura de la novel·la: ‘A partir d’ara m’imaginaré aquell setge tan brutal i amb tants contrasentits d’una altra manera, qui sap si més real que la que ens acostumen a descriure els documents’. I l’historiador Joan B. Culla és de l’opinió que ”Victus’ no desmunta el nostre principal mite nacional; el refà encara més potent, més vibrant, més proper que en la versió canònica…’. 

De moment no es preveu que hi hagi versió catalana, però ja s’han venut els llibres per la traducció francesa, a Acte Sud. L’editora del nou llibre en francès, Alzira Martins, diu de la novel·la: ‘No m’acaba de convèncer el títol, però és l’única cosa sobre la qual tinc dubtes. És una novel·la extraordinàriament potent i, paradoxalment, molt original. Jo diria que l’última novel·la picaresca es deu remuntar a fa temps… L’Albert ha fet un treball extraordinari, i ara tinc passió per la màgia de les fortaleses. També haig de confessar que em miro Barcelona d’una altra manera. Quina herència tan formidable!’. 

‘Victus’ se situa a inicis del segle XVIII i explica la Guerra de Successió a través de la tragèdia d’un jove barceloní, Martí Zuviría. El protagonista es converteix en un geni en les arts de la fortificació i l’expugnació pròpies del segle XVIII, però a qui el destí duu a haver de fortificar i expugnar la seva pròpia ciutat, Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any