El dictador argentí Jorge Rafael Videla, condemnat a 50 anys pel robatori de nadons

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.07.2012 - 09:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El dictador argentí Jorge Rafael Videla ha estat condemnat a 50 anys de presó per un tribunal de Buenos Aires pel robatori sistemàtic de nadons durant l’última dictadura militar (1976-1983), tal com demanaven la fiscalia i les Abuelas de la Plaza de Mayo. El tribunal l’ha condemnat pels delictes de sostracció, retenció i ocultació de menors d’edat i per la supressió de la seva identitat. Es tracta de la tercera pena equivalent a la cadena perpètua que recau sobre el dictador.

El tribunal també ha condemnat l’últim dictador argentí, Reynaldo Bignone, a 15 anys de presó per la sostracció de nadons. Aquesta és la quarta sentència contra Bignone: des del 2010 ha estat condemnat a 15 i 25 anys de presó i a cadena perpètua per delictes de lesa humanitat, robatori, segrest i tortures.

I s’ha condemnat a 40 anys de presó l’ex-director de l’Escola de Mecànica de l’Armada (ESMA) -un dels principals centres de detenció clandestina del país durant la dictadura militar-, Antonio Vanek. Un altre antic responsable de l’ESMA, Jorge ‘Tigre’ Acosta, ha estat sentenciat a 30 anys de presó.

L’ex-general Santiago Omar Riveros, que va estar a càrrec dels centres de detenció clandestina de Camp de Maig i ‘Campito’, ha rebut una pena de 20 anys de presó.

El procés judicial va començar el desembre de 1996, amb la denúncia de 35 casos d’apropiació, que van donar lloc a la investigació del que va passar en els centres de detenció clandestina de la Cacha, la Comissaria Cinquena de la Plata, el Pou de Banfield, el Vesubi, l’Olimp, Automotores Orletti, Camp de maig i l’ESMA.

Segons les Abuelas de la Plaza de Mayo, del total de casos denunciats, 26 néts han recuperat la seva identitat i vuit segueixen vivint amb una identitat falsa. Consideren que és un judici històric per la seva lluita per ‘la reconstrucció de la memòria, la veritat i la justícia’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any