Creix la indignació per la gestió política dels focs de València

  • La Generalitat assegura que els dos incendis han quedat estabilitzats, i reconeix s'han cremat 48.500 hectàrees

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.07.2012 - 09:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de cinc dies d’incendi descontrolat i 48.500 hectàrees cremades, la indignació creix sense parar. Batlles i oposició a les Corts exigeixen explicacions i dimissions per la gestió política de les tasques d’extinció, però també per la manca de prevenció i les retallades que han deixat el terreny en la pitjor situació. Ahir, per primera vegada, el Consell va donar dades de l’extensió afectada pels dos focs, després de la visita de dos ministres espanyols i el cap de l’oposició al congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Avui el president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha dit mitjançant el Twitter que tant el foc de Cortes de Pallars com el d’Andilla havien quedat estabilitzats, que ara es refrescava la zona cremada i es treballava per fixar el perímetre afectat. ‘Tots dos incendis van ser causats per negligència, i les condicions climatològiques són extremes. Amb aquesta situació és molt difícil d’estabilitzar el foc’, ha afegit.

Per la seva banda, la coalició Compromís proposa que el Consell demani la declaració de zona catastròfica per als municipis afectats pels incendis i exigeix la dimissió del conseller de Governació, Serafín Castellano, per la reducció pressupostària a l’àrea d’extinció. El portaveu adjunt de la formació, Juan Ponce, ha dit que ‘la dràstica reducció pressupostària en la lluita contra els incendis forestals comença a deixar-se notar de forma tràgica’. Ponce demana la dimissió de Castellano ‘per la descoordinació en la gestió de les tasques d’extinció dels incendis, la tardança en l’arribada dels mitjans i les retallades que s’han fet en prevenció’.

A més, ha demanat que no es pugui fer cap tipus d’aprofitament privat de la fusta ni dels recursos de la zona cremada. ‘El canvi que es va introduir en la legislació valenciana, que criticàrem durament i que establia la possibilitat de l’aprofitament privat de les zones cremades és una aberració, ja que s’eliminen les mesures dissuasòries’, diu la portaveu adjunta, Mònica Oltra.

Per la seva banda, el diputat d’EUPV, Lluís Torró, critica la política ‘irresponsable’ del govern valencià en matèria de prevenció i extinció d’incendis. En un comunicat, mostra la seva preocupació i demana al conseller de Governació que corregeixi i augmenti els recursos i mitjans per evitar més catàstrofes com aquesta. ‘Això es veia venir’, diu, ‘són dos anys de retallades’. Per això EUPV exigeix al govern que augmenti els recursos, mitjans i personal dedicats a la prevenció i l’extinció d’incendis i ha demanat la compareixença del conseller a les Corts perquè doni explicacions.

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, lamenta la tragèdia però va descartar de fer cap crítica política, si bé recordava que aquesta no havia estat ‘la postura del PP quan era oposició repecte dels incendis de 1994’, i va conlcoure: ‘Ja hi haurà temps d’analitzar el que ha passat.’

Nit de por a València

Els dos incendis han fet avui la cinquena nit seguida d’activitat. Les flames amenaçaven ostensiblement la serra Calderona. De fet, alguns paratges de la serra al terme d’Altura ja han començat a cremar i la preocupació sobre la possibilitat que no el puguin aturar creixia. El foc de Cortes sembla més aturat, però dos helicòpters van ser accidentats en les tasques d’extinció.

Segons va confirmar ahir la delegació del govern espanyol a l’Aragó, el pilot del primer dels dos helicòpters accidentats en les tasques d’extinció de l’incendi de Cortes de Pallars és mort. Va caure al pantà de Forata, a prop de Iàtova. Era un helicòpter de la cinquantena que fan tasques d’extinció i formava part de la brigada del Ministeri de l’Interior espanyol. El pilot d’aquest aparell anava sol.

Un segon helicòpter es va estavellar pocs minuts després al mateix incendi. Els dos ocupants es troben conscients però van ser traslladats a l’hospital per ser tractats dels politraumatismes que havien sofert, segons va informar el servei d’emergències de la Generalitat Valenciana.

48.500 hectàries cremades

L’incendi ja és la més gran catàstrofe de les dues darreres dècades; ha cremat una superfície equivalent a l’illa d’Eivissa sencera. El conseller de Governació valencià, Serafín Castellano, va reconèixer finalment que els focs que van començar dijous ja han cremat 48.500 hectàrees. Concretament, el foc de Cortes de Pallas (Vall d’Aiora) ha calcinat 28.600 hectàrees, de les quals 5.000 són de bosc i 23.600, de matolls. El foc d’Andilla (Serrans) ha cremat 19.900 hectàrees, de les quals 13.200 són de bosc i 6.700, de matolls.

Per causa dels incendis encara hi ha centenars de veïns desallotjats que no han pogut tornar a casa. La Creu Roja ha incrementat fins a nou-cents els llits disponibles, que ha distribuït en els albergs habilitats a Torís, el Villar, Marines i Altura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any