El New York Times fa pinya amb els Castellers de Vilafranca

  • Els verds alcen castells entre els gratacels de Nova York

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.06.2012 - 08:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Un quatre de vuit amb l’Empire State al fons i el Chrysler Building a un costat, damunt el rooftop (la terrassa o el terrat) d’un edifici de 20 plantes, el 230 Fifth (la 5ª Avinguda) molt a prop del Madison Square Garden i del Flatiron Building’. Així ens descriu al seu bloc el periodista Xavier Capdevila el marc en què s’ha alçat el quatre de vuit dels Castellers de Vilafranca enmig dels gracatels de Manhattan. Avui continua la visita dels verds, amb actuacions a Times Square, Central Park i al Rockefeller Center.

‘A la pinya s’hi ha posat  el James Barron del New York Times que prenia nota al·lucinat, mentre preguntava detalls als castellers més veterans, més petits o  més assaventats, per fer-ne una crònica que publicarà al diari més prestigiós del món’, continua Capdevila. I, en efecte, avui Barron publica al The New York Times aquesta crònica titulada ‘A human tower needs a foundation as well as a Pinnacle’, en què explica la seva experiència fent pinya i aprenent els conceptes bàsics del món casteller.

Barron explica així l’experiència: ‘Hi vaig participar a la tarda. Els constructors de la torre es van concentrar en un cercle. El sostre sota els nostres peus no es bellugava. Perquè hi havia un sostre sota els nostres peus. Fèiem això a la terrassa d’un salí. En Sal Rozenberg, el director de 230 Fifth, estava preocupat sobre el pes de les viges d’acer addicionals que s’havien disposat per reforçar la plataforma on érem; normalment només suporta el pes d’algunes taules i cadires per als clients que surten a beure fora’

I continua axí: ‘La nostra torre no va ser culminada pas per una corona ornamental i brillant com la de l’edifici Chrysler, sinó per canalla amb cascs de color carabassa.

O això em van explicar. Perquè abans d’afegir-me a la base, el senyor Ferret m’havia explicat que no mirés amunt. I em va dir que m’havia de treure les ulleres. Això va fer que no m’hi veiés gens. Suava tant en aquells 33 graus que els ulls em cremaven. Si hagués alçat la vista, hauria vist l’Empire State Building aixecar-se rere la torre’

Reportatge fotogràfic a la MSNBC

La cadena MSNBC ha publicat unes fotos espectaculars de l’actuació, en un dels seus blocs. ‘Els 150 valents Castellers de Vilafranca intentaven alçar el primer castell de vuit pisos al damunt d’un sostre’, diu aquest mitjà

Promoció dels castells

Els Castellers de Vilafranca són a Nova York per promoure els castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO i la cultura catalana.

Divendres s’alçaran castells al mític pont de Brooklyn i a la tarda es presentarà el film sobre els castells ‘The Human Tower‘. El moment més solemne es viurà dissabte, quan actuïn davant la seu de les Nacions Unides. Al matí es presentarà el documental ‘Enxaneta 3D’.

Les dates del viatge coincideixen amb l’estada de dos dies a Nova York del president de la Generalitat, Artur Mas, per promocionar la cultura, el turisme i les empreses de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any