Els socialistes aconsegueixen tot el poder a França

  • Clara majoria absoluta de l'esquerra a l'Assemblea francesa, on entre l'extrema dreta · Els socialistes també s'imposen a Catalunya Nord · Sègolène Royal perd el seu escó

VilaWeb
Redacció
17.06.2012 - 20:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Socialista francès controlarà tot el poder a França, amb l’assoliment d’entre 312 i 326 diputats (la majoria absoluta és de 289). En aquestes legislatives, els conservadors de l’UMP es queden molt per sota (entre 212 i 234 escons) mentres que el Front d’Esquerres n’aconseguirà entre 9 i 11. Europa Ecologia-Els Verds en poden aconseguir entre 18 i 24, mentre que el Moviment Democràtic en treuria tan sols 1 o 2. Els sondatges donen entre 1 i 4 diputats al Front Nacional i, segons les primeres dades, Marine Le Pen entrarà a l’assemblea.

Ségolène Royal: ‘És el resultat d’una traïció política’

Les primeres dades ja confirmaven que l’ex-candidata socialista a la presidència, Ségolène Royal, i el candidat del Moviment Democràtic, François Bayrou, quedaven fora de l’assemblea.

Royal ha reconegut la derrota, i la victòria del seu rival, el socialista dissident Olivier Falorni. L’ex-candidata a la presidència de França ha denunciat una ‘traïció política’, fent referència al suport que el seu rival va rebre per Twitter de Valérie Trierweiler, la primera dama francesa, companya del president, François Hollande. ‘Lamento no haver pogut donar-vos una victòria que hauria estat possible si no hi hagués hagut cap candidat dissident. El resultat d’avui és el resultat d’una traïció política’, ha reblat Royal, que, això no obstant, ha destacat que la campanya havia estat difícil, però neta i correcta’.

Diumenge passat, el PSF va obtenir el 34,5% del vot i la conservadora Unió per un Moviment Popular, el 33,9%. Com a tercera força, el Front Nacional de Marine Le Pen va aconseguir el 14% de vots i resta la incògnita de si entrarà per primera vegada a l’Assemblea.

Poder socialista

Confirmada aquesta victòria de l’esquerra en aquesta segona tanda, per primera vegada en la cinquena República controlarà gairebé tots els poders del país: la presidència, el Senat, l’Assemblea i les principals regions i ciutats.

Els 577 diputats que ocuparan el càrrec els propers cinc anys s’elegeixen a partir d’un complex sistema de circumscripcions electorals, basades en censos demogràfics. A més, per primera vegada en aquestes eleccions s’han creat onze circumscripcions per als francesos establerts a l’estranger. En un sistema presidencialista com el francès, la composició de l’Assemblea no és tan determinant com en molts altres països. Tot amb tot, les eleccions legislatives tenen una importància capital per als partits que hi concorren: del resultat depèn la quantitat de diners que l’estat els aportarà els cinc anys següents, a raó de 44.000 euros anuals per diputat, de mitjana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any