Veus per un món global

  • Tot està canviant en l'era digital. Sobretot la comunicació. L'audiència passiva ha passat a ser activa i generadora de continguts, parlem de periodisme ciutadà

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Lucía Álvarez i Julia Bellone
13.06.2012 - 13:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Global Voices (GV) és un dels exemples d’aquesta participació que és seguida per teòrics i activistes d’arreu del món com periodismociudadano.com 

Global Voices és una organització sense ànim de lucre amb domicili als Països Baixos però sense seu física, creada per Ethan Zuckerman i Rebecca MacKinnon el 2005. Va ser un projecte del centre Berkman de  la Universitat d’Harvard per crear una xarxa internacional de blogs que informessin del que passa en la major part dels països del món.

L’objectiu de Global Voices és fer arribar històries de tot tipus als possibles interessats. Els editors seleccionen, segons el criteri noticiós, els millors blocs de cada país, ja siguin de blocaires coneguts com d’anonims. Altres col·laboradors de la web tradueixen els post publicats per fer possible la seva difusió a lectors de molts paisos. Actualment compten amb més de 500 autors i traductors i traductores voluntaris.

La participació dels ciutadans i ciutadanes com a generadors d’informació cada vegada té més força. Global Voices va néixer amb l’objectiu de fer arribar temes que no troben veu als grans mitjans de comunicació. Global  Voices, identificat com a ‘periodisme ciutadà’, tracta d’allunyar-se d’aquesta etiqueta. En una entrevista en El País, Sami Ben Gharbia, director del projecte Global Voices Advocacy, va defensar que Global Voices es considera més aviat un ‘mitjà ciutadà’. Segons Gharbia el terme ‘periodisme ciutadà’ és controvertit ja que un blogger no té perquè ser un periodista, però si que té un mitjà en el qual pot publicar o emetre una història.

Els pilars del projecte

Al voltant de Global Voices s’han creat una sèrie de projectes específics, cadascun destinat a una funció diferent. D’una banda, està el Projecte Lingua, que va sorgir en 2007 amb la finalitat de traduir el contingut en anglès a més de 17 idiomes. Aquest projecte es basa en la participació de més de 200 traductors i traductores voluntaris que publiquen més de 600 entrades al mes.

Un altre dels projectes del Global Voices és Global Voices Advocacy. Està dirigit pel tunecí Sami Ben Gharbia. Gharbia és un defensor de la llibertat de premsa i cofundador de Nawaat, un blog col·lectiu independent de Tunísia creat en 2004. Aquesta comunitat informa de les amenaces a l’hora de publicar en línia i s’ocupa de mantenir la privadesa i la seguretat de les pàgines que hi participen, així com de defensar la llibertat d’expressió. Els i les blocaires que són arrestats o perseguits formen part d’una base de dades global dins de GV Advocacy que s’anomena ‘Threatened Voices’.  

Per la seva banda, un altre dels projectes importants de Global Voives és Rising Voices, que té com a objectiu la promoció i ajuda dels mitjans ciutadans a través de microbeques, ajuda tècnica, tutorials i assessorament. A aquesta ajuda poden optar tant els projectes d’organitzacions no governamentals, com els de particulars, interessats en la capacitació en mitjans ciutadans. L’objectiu principal és ajudar a les comunitats que tenen dificultats en usar les eines digitals. Aquest projecte està dirigit per Eduardo Avila.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any