Demanats el .bcn i .barcelona, a més del .catalonia i .lacaixa

  • La Fundació .cat fa les peticions de nous dominis de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat · La ICANN revela els mil nou-cents aspirants a nous dominis genèrics

VilaWeb
Redacció
13.06.2012 - 10:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’organisme que gestiona els noms de domini genèrics (de tres lletres o més), la Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), ha revelat avui a Londres la llista d’empreses, entitats, ciutats i territoris que aspiren a disposar d’un sufix d’internet propi, arran del procés obert el juny de 2011 per ampliar-ne exponencialment el nombre, actualment limitat a una vintena (com el .com i el .cat). Fins el 30 de maig, la ICANN ha rebut mil nou-centes trenta peticions, entre les quals hi ha .bcn i .barcelona (Ajuntament de Barcelona), .catalonia (Generalitat) i .lacaixa.

L’Ajuntament de Barcelona, amb el .bcn i el .barcelona, i la Generalitat de Catalunya, amb el .catalonia, han fet la demanda a la ICANN través de la Fundació .cat, i concretament del seu director, Jordi Iparraguirre. La Fundació .cat va rebre la petició de totes dues administracions perquè fes l’assessorament tècnic en aquest procés. El fet que la Fundació .cat acabi gestionant aquests dominis, a més del .cat, dependrà de què en decideixin els titulars, tant la Generalitat de Catalunya com l’Ajuntament de Barcelona.

Si fos així, en el cas de Barcelona els futurs dominis .bcn i .barcelona es podrien acabar desactivant com a armes polítiques de confrontació amb el .cat.

En efecte, cal recordar que la petició del domini .bcn, començada a impulsar el 2008 durant el mandat del socialista Jordi Hereu amb el suport del Partit Popular, va topar aleshores amb l’oposició de CiU i ERC, que veien en el .bcn una operació per a amagar el .cat, ja actiu.

L’ajuntament ha explicat que el domini .barcelona serà obert a la ciutadania i a les empreses, però que el .bcn quedarà reservat a ús intern de l’ajuntament.

La Generalitat ha explicat que la sol·licitud del .catalonia, que en cas de ser acceptat, serà d’ús exclusiu per a la Generalitat de Catalunya, respon a la voluntat del govern de disposar d’un espai propi a internet a través del qual poder articular les campanyes de promoció internacional de Catalunya i posicionar el país en negocis, estudis, cultura, turisme, esport,  gastronomia… a més a més de situar-lo com a referent internacional en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació i la innovació tecnològica. A més, el govern anuncia que la Fundació .cat serà l’encarregada de gestionar el domini en cas que aquest sigui acceptat.

D’una altra banda, també s’ha fet la petició del domini .lacaixa i del domini .seat o .mango.

Per regions, les peticions rebudes per la ICANN provenen dels EUA (911), d’Europa (675), de l’Àsia i el Pacífic (303), de Llatinoamèrica i el Carib (24) i de l’Àfrica (17). També hi ha 116 peticions de dominis en caràcters no llatins. Cada sol·licitud de nou sufix costa 185.000 dòlars, a més del pagament d’una quota anual de 25.000 dòlars.

Després de la publicació de la llista dels quasi dos milers de dominis genèrics sol·licitats, ara s’obrirà un període de consulta pública en què la ICANN avaluarà els sufixos que poden generar confusió i obrirà subhastes entre entitats que hagin demanat el mateix nom. En el cas que no hi hagi cap entrebanc o disputa, es calcula que d’aquí a nou mesos ja es podrien activar els primers dominis.

Ampliació històrica

El juny del 2011 el consell d’administració de la ICANN, va aprovar que les adreces d’internet poguessin acabar amb el nom d’una ciutat, comunitat, marca comercial o associació, i passar de la vintena actual a centenars. ‘Hem obert el sistema d’adreces d’internet a les il·limitades possibilitats de la imaginació humana. Ningú no pot predir on ens portarà aquesta decisió històrica’, va dir aleshores Rod Beckstrom, president i cap executiu de l’entitat.

Nous dominis per a nacions sense estat, ciutats i empreses

Entre els dominis sol·licitats hi ha diversos pertanyents a nacions sense estat. És el cas de Gal·les (que demana .cymru i .wales), d’Escòcia (.scot, demanat també per Amadeu Abril), de Quebec, Flandes (.vlaanderen), Còrsega (.corsica), Galícia (.gal), País Basc (.eus) etcètera.

Altres dominis geogràfics demanats són de ciutat o regió, com en els casos de .paris, .madrid, .osaka, .hamburg, .budapest, .istambul, .boston, .nyc (Nova York) o .capetown (Ciutat del Cap). 

També les grans empreses de tot el món han demanat dominis com ara .google, .apple, .microsoft, .telefonica, .eurovision o .ferrari

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any