La Fundació Ramon Llull trenca amb Planeta i abandona el Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes

  • La Fundació impulsarà tres premis de reconeixement a la labor de projecció exterior de la cultura catalana · N'hi haurà un de traducció

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir a horabaixa el patronat de la Fundació Ramon Llull es va reunir a Ordino, Andorra. Responsables culturals de tots els territoris de parla catalana van repensar els premis que ha de promoure la institució. D’entrada, la fundació deixarà de sufragar el Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes, que convoca l’Editorial Planeta, i que fins ara era el més ben dotat de la literatura catalana. S’havia parlat de reduir la dotació, però al final la decisió ha estat radical: la fundació se’n desentén i no renovarà l’acord amb Planeta. Ara, la institució mantindrà el Premi Internacional Ramon Llull i instituirà dos guardons nous: un de traducció i un altre d’honorífic per a distingir una personalitat que hagi actuat com a ambaixadora cultural onsevulla del món.

Van assistir a la reunió el ministre de Cultura d’Andorra, Albert Esteve; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; la directora general de Cultura i Joventut del Govern de les Illes Balears, Isabel Cerdà; Jerôme Parrilla, en representació Consell General dels Pirineus Orientals; l’alcalde de Sueca i president de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, Joan Baldoví; i el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro.

La fundació mantindrà el Premi Internacional Ramon Llull, destinat a reconèixer la trajectòria d’una persona o institució en la difusió exterior de la cultura catalana. Fins ara, aquest premi el convocaven l’IRL i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. A partir de l’edició del 2012, la Fundació Ramon Llull substituirà l’IRL. La dotació serà de 8.000 i la pagaran meitat i meitat cadascuna de les dues institucions.

Els altres dos premis seran de nova creció. El segon serà un premi a la millor traducció d’una obra literària del català a qualsevol altra llengua. Hi podran optar traductors a qualsevol llengua i tindrà una dotació de 4.000 euros.

El tercer premi s’atorgarà a una personalitat de qualsevol lloc del món que ‘que l’any en curs hagi tingut un gest d’especial sensibilitat i de suport a la projecció exterior de la cultura catalana’, va explicar el director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro. Aquest serà un premi honorífic, sense dotació econòmica.

Aquests premis, de periodicitat anual, s’atorgaran a Andorra el novembre d’enguany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any