Brussel·les respon sobre la possible independència de Catalunya

  • La CE diu a RCat que 'la solució s'hauria de trobar en l'ordenament jurídic internacional'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.06.2012 - 19:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘En el cas d’una secessió d’un estat membre, la solució s’hauria de trobar i negociar dins l’ordenament jurídic internacional’. Aquesta és la resposta (pdf) de la secretària general de la Comissió Europea, Catherine Day, a la petició d’una iniciativa ciutadana europea pel reconeixement d’una Catalunya independent, formulada per Joan Carretero, dirigent de Reagrupament.

Reagrupament va presentar a l’abril una petició de registre d’una Iniciativa Ciutadana Europea, perquè, si un dia Catalunya es declarés independent, pogués ser reconeguda per la Unió Europea com a nou estat membre.

La CE no ha admès a registre aquesta iniciativa adduint que no té competències ‘per a presentar una proposta relativa a un acte jurídic fora de les finalitats d’aplicació dels tractats’. En la carta de resposta, Catherine Day fa algunes observacions sobre l’índole de la proposició de Reagrupament; per exemple, diu que ‘únicament les persones amb nacionalitat d’un estat membre són ciutadans de la UE’; i que no hi ha ‘cap base jurídica en els tractats europeus perquè una legislació secundària tracti les conseqüències d’una secessió d’un estat membre’.

Això no obstant, assenyala que la solució sobre la secessió d’un estat membre s’ha de trobar en l’ordenament jurídic internacional. La Comissió, doncs, no fa cap mena de referència a la legislació de l’estat membre en qüestió, ans remet directament a la legislació internacional.

Tot i la negativa de la Comissió d’entrar a registre la iniciativa presentada, RCat considera positiva la resposta de Brussel·les, i en un comunicat escriu: ‘Posa de manifest que la UE considera possible la secessió d’una part d’un estat membre, i, en cas que s’esdevingui, hi ha voluntat de resoldre el seu estatus i indica el camí de la solució, que és l’ordenament jurídic internacional’,

Informació relacionada:

Barroso reconeix que ‘Catalunya podria ser independent’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any