Bauzá engega una campanya amb milers de cartes per escolaritzar en espanyol

  • Després de fer-se públic que el castellà ha estat triat per una minoria dels pares, el govern amplia les condicions per a l'elecció de llengua

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de cartes, amb data d’ahir, arribaran en els propers dies a moltes cases de les Illes. D’aquesta manera, la Conselleria d’Educació vol recordar a les famílies que en el segon cicle d’educació infantil i en el primer curs de primària es pot triar la llengua del primer ensenyament. A més, s’hi ha afegit una nova resolució: els alumnes ja matriculats, que en principi quedaven fora de la lliure elecció, també hi seran inclosos

 

La conselleria d’Educació no llença la tovallola. Davant el previsible fracàs d’un dels projectes estrelles del Govern Bauzá -la lliure elecció de llengua-, el departament de Rafel Bosch ha començat un darrer intent per sumar noves famílies a l’hora de triar la llengua del primer ensenyament. A través d’una carta que avui començaran a rebre milers de llars arreu de les Illes, Educació insisteix en la possibilitat de triar entre castellà i català, ja sigui en el segon cicle d’infantil o en el primer curs de primària. A més, incorpora una nova resolució on s’inclou també els infants ja matriculats. Un fet que podria entrar en contradicció amb l’Ordre vigent de 2004, aprovada per l’anterior govern del PP, on s’especifica que aquest dret individual només es pot exercir en el moment de la primera matrícula. A més, amb la missiva enviada es pretén facilitar el camí d’aquells pares que vulguin triar entre castellà i català, i s’hi adjunta el document que s’ha d’entregar al centre educatiu.

Davant això, la federació d’ensenyament de Comissions Obreres i el Sindicat STEI-i han advertit que estudiaran emprendre accions legals i han recordat que qualsevol disposició que afecti la llengua catalana ha de passar pel Consell Escolar de Balears, i aquesta ‘no hi ha passat’. Tot plegat, diuen, ‘és un rosari d’incompliments’ que dificultarà encara més la tasca dels docents, sobretot després de conèixer que la Conselleria d’Educació deixarà de contractar per al curs que ve fins a 600 interins.

Segons ha pogut saber La Veu de Mallorca, els directors dels centres estan ‘veritablement preocupats’ per com s’organitzarà el proper curs. Asseguren que tendran ‘serioses dificultats dins les aules que poden endarrerir l’aprenentatge dels infants’.

‘Xifres i coaccions’

Aquests fets succeeixen dies després de saber-se les primeres xifres, encara no oficials, de la tria que han fet els pares i mares. Segons un estudi de mostreig elaborat per l’STEI-i, el nombre de famílies que han elegit el castellà amb prou feines arriba al 15 per cent. Tot i que hi ha veus de l’entorn del govern i algun mitjà de comunicació que ho atribueixen a coaccions per part del professorat, de moment no se n’ha pogut demostrar cap cas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any