Tarragona explora i explica l’Alguer

  • Aquestes dues ciutats celebren enguany els quaranta anys d'agermanament

VilaWeb
Redacció
18.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Alguer, la ciutat catalana de Sardenya, va agermanar-se el 22 de setembre de 1972 amb Tarragona. Fa quaranta anys, doncs, aquestes dues ciutats, mediterrànies i catalanoparlants, van voler reforçar el primer lligam, establert els anys 1960, en ocasió del Viatge del Retrobament, una expedició a l’Alguer de cent trenta-nou intel·lectuals dels Països Catalans per retrobar-se oficialment amb els ‘germans’ algueresos. El vincle, tot amb tot, es pot fer retrocedir fins a l’època del primer poblament català de la ciutat sarda (segle XIV), puix que alguna font històrica documenta que la majoria de repobladors de l’Alguer procedien del Camp de Tarragona.

En ocasió del quarantè aniversari de l’agermanament totes dues ciutats han preparat una intensa agenda d’activitats. Aquest cap de setmana Tarragona dedica dos dies a conèixer la realitat de l’Alguer en els aspectes lingüístic, cultural i esportiu. Per a la jornada d’avui hi ha programades unes conferències sobre les característiques pròpies de la parla catalana de l’Alguer, la projecció del documental ‘Vivim la llengua’ (una experiència educativa amb infants per a promoure l’alguerès) i un concert del sard Samuele Arba, amb cançons del cantant alguerès Pino Piras (1941-1989). I demà es disputarà la final del Trofeu Quatre Barres de Rugbi, que es va començar a disputar el 2007. Hi participen clubs catalans i l’Amatori Rugby de l’Alguer, aprofitant els vols de baix preu que enllacen Catalunya i Sardenya.

Festes de Santa Tecla

La celebració del quarantè aniversari de l’agermanament arribarà al punt culminant per Santa Tecla, festa grossa de Tarragona. El programa preveu una exposició fotogràfica dels quaranta anys de germanor, la lectura del pregó per la cantant algueresa Franca Masu, un acte d’homenatge al professor alguerès Pasqual Scanu, concerts de música algueresa i, el 22 de setembre, data exacta dels quaranta anys, un acte solemne de renovació de l’agermanament. I per Sant Miquel, patró de l’Alguer, els tarragonins faran un viatge a la vila sarda.

En l’organització de les celebracions del quarantè aniversari, hi participa activament l’Associació Amics de l’Alguer de Tarragona.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any