El foc de Rasquera ja ha cremat 2.400 hectàrees

  • Els bombers contenen els flancs nord i sud · Els bombers voluntaris no responen a la crida d'assistència del centre de control

VilaWeb
Redacció
16.05.2012 - 21:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’incendi forestal que des d’ahir avança pels municipis de Rasquera i del Perelló (Ribera d’Ebre) ja ha cremat 2.400 hectàrees de pi blanc, matollar i pinassa. La sequera extrema i l’acumulació de massa forestal han afavorit la ràpida propagació del foc.

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha fet saber que els bombers havien reeixit a contenir els flancs nord i sud de l’incendi i que tots els esforços se centrarien ara a frenar el front que toca la serra del Cardó. Anit, doncs, desenes d’efectius continuaran treballant a la zona, i demà a primera hora s’hi afegiran els mitjans aeris: ‘Serà una nit de feina intensa, però som lleugerament més optimistes’, ha dit el conseller Puig, perquè les previsions són que l’oratge millorarà i, per tant, el foc pot començar a controlar-se.

Sense bombers voluntaris

A les dificultats del territori i de la meteorologia, cal afegir-hi que els bombers professionals no poden comptar amb la col·laboració dels bombers voluntaris, irritats perquè el departament no els fa costat. El centre de control dels Bombers de Bellaterra prou ha demanat l’assistència dels parcs de bombers voluntaris, però cap dels 81 que hi ha no ha pogut anar-hi. El fet no té precedents a Catalunya, i ha calgut mobilitzar els bombers funcionaris de l’àrea de Barcelona i de Girona perquè ajudin a apagar el foc.

Quant a l’origen del foc, el conseller ha dit, en unes declaracions a Catalunya Informació, que no hi havia cap conjectura sòlida, però que no descartava que hagués estat intencionat o degut a una imprudència, però no a una línia elèctrica.

També ha explicat que, si bé l’incendi no havia cremat cap casa, sí que havia afectat dues masies, i que els bombers havien posat en perill la vida per evacuar alguns veïns que volien protegir el seu patrimoni. Dels 52 desallotjats pels mossos d’esquadra, 21 han passat la nit en un pavelló del Perelló.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any