Unió s’aparta de l’estat propi i Duran topa amb CDC

  • Vila d'Abadal retira les esmenes per la independència · Avui es votarà al congrés el nou comitè de govern

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.05.2012 - 23:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unió no assumirà l’estat propi. Josep Maria Vila d’Abadal ha retirat totes les esmenes independentistes que quedaven vives en el congrés del partit, per evitar que una derrota molt aclaparadora el pogués perjudicar en la votació d’aquest diumenge del comitè de govern que haurà de dirigir el partit. Unió assumeix, doncs, el model confederal amb Espanya que propugna Duran, que ha fet un discurs de rebuig a l’independentisme i de crítica al sector de Vila d’Abadal per pretendre ‘sotmetre’ el partit a CDC.

Duran ha fet una defensa del model confederal, per ‘no ser excloent’, i ha qualificat de més sociològic que no polític l’independentisme que també hi ha dins el seu partit; que troba legítim, però que diu que porta a la ruptura i la divisió i que és inviable.

‘Es parla de l’estat propi, però cal primer tenir sentit d’estat, que no és fer política des de les vísceres, sinó des del cap. Sempre des d’Unió hem considerat el valor de la nació per sobre de l’estat. Volem l’Europa dels estats, quan sempre hem defensat europa de les nacions?’, ha dit Duran en la presentació de l’informe de gestió, que també han exposat Josep Maria Pelegrí i Joana Ortega.

Convida Vila d’Abadal a integrar-se a CDC

Duran ha desestimat d’assumir l’aposta per l’estat propi que va fer Convergència en l’últim congrés. ‘Seria la fi d’Unió. La suma donaria menys, seria dolent per Unió, per CiU i per Catalunya’, ha dit, avisant que suposaria la submissió del partit a Convergència. En aquest sentit, ha criticat les declaracions que va fer fa unes setmanes Vila d’Abadal, dient que si Unió no subscriu el discurs independentista suposaria la fi de la federació. La independència ‘ni interessa ni convé’ a Unió, ha dit, i ha emplaçat a qui defensa que el partit segueix els passos de CDC, en referència implícita a Vila d’Abadal,  a integrar-se ‘en el corrent democratacristià d’aquest partit’.

També ha volgut recordar que la consulta sobre l’enuig per la sentència del Tribunal Constitucional, el 2010, van ser les eleccions al parlament, que CiU va guanyar presentant-se amb la proposta del pacte fiscal. ‘Si CiU s’hagués presentat amb el compromís de la independència no hauria guayat les eleccions’, ha reblat.

El congrés ha avalat l’informe de gestió (pdf) amb un 96% dels vots favorables, i amb gairebé un 4% d’abstencions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any