‘Sense periodistes no hi ha democràcia’

  • Un centenar de professionals de la informació es concentren a Palma amb motiu del Dia Internacional de la llibertat de Premsa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.05.2012 - 18:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general de l’SPIB, Toni Gomila, ha llegit el manifest en el qual es demanen retribucions dignes, un ofici lliure de pressions polítiques i que es posi remei a la destrucció massiva de llocs de feina

Un centenar de periodistes s’han concentrat avui, al carrer Sant Miquel de Palma,  amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, en defensa de la dignitat de la professió i del dret a la informació.

En el conjunt de l’Estat, un miler de professionals de la informació han sortit al carrer per defensar una professió digna (#periodigno) i el dret de tota la ciutadania a la informació.

A l’acte s’ha llegit el manifest ‘Sense periodistes no hi ha periodisme, sense periodisme no hi ha democràcia’, el·laborat per la FAPE (Federació d’Associacions de Premsa d’Espanya) i que recull deu raons per sortir al carrer:

1. Perquè som periodistes i el nostre deure és elaborar informacions veraces, rigoroses, contrastades i contextualitzades, no simplement emplenar espais buits en els mitjans de comunicació.

2. Perquè no podem acceptar rodes de premsa sense preguntes i hem d’acabar d’una vegada per sempre amb l’estratègia de negar explicacions als ciutadans #sinpreguntasnocobertura.

3. Perquè no volem ser mers distribuïdors d’informació elaborada pels poders polítics, econòmics, culturals, esportius i de qualsevol altre sector.

4. Perquè defensem un periodisme lliure de pressions i servituds polítiques i econòmiques que ens retorni la credibilitat davant la ciutadania.

5. Perquè els periodistes volem assumir, amb totes les seves conseqüències, el nostre paper de garants del dret constitucional dels ciutadans a una informació veraç.

6. Perquè demandem una retribució digna pel nostre treball #gratisnotrabajo. 7. Perquè no volem que llocs estructurals de les redaccions siguin ocupats per becaris i perquè ens oposem frontalment a la desaparició de les redaccions dels periodistes experimentats, als quals es reemplaça amb contractes de salaris indignes.

8. Perquè volem que es posi remei a la destrucció massiva de llocs de treball que estan aplicant els editors en els mitjans de comunicació.

9. Perquè volem defensar-nos de l’intrusisme en la nostra professió.

10. Perquè rebutgem que els empresaris dels mitjans de comunicació anteposin els interessos econòmics al dret dels ciutadans a estar veraçment informats, obviant els principis ètics i deontològics de la professió periodística”.

Des de 2008, s’han perdut 6.234 llocs de feina, 57 mitjans han tancat i s’han obert 23 ERO’s.

A Balears, continua el manifest de l’SPIB, llegit pel seu secretari general, Toni Gomila, han tancat: Televisió de Mallorca, Ona Mallorca, ADN Mallorca, La Gaceta de Baleares, Radio Diario, Qué Mallorca, menorcadiario.com, Mas Magazine, Televisió d’Inca, etc. Han desaparegut programes com Crònica d’Avui de IB3 TV acomiadant 30 persones.

Han reduït plantilla als diaris Ultima Hora, Diari de Balears, Diario de Mallorca. A productores audiovisuals. A Ultima Hora- ABC Radio. El Mundo prepara un ERO que pot afectar a un 25 per cent de la plantilla de les Balears. No s’han respectat les excedències forçoses de molts periodistes que treballaven a l’administració pública. IB3 està dirigida per un polític i RTVE en va en camí.

Els periodistes presents a la concentració  han portat un adhesiu amb el lema ‘Som periodista. Pel dret a la informació’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any