Josep Vallverdú, Premi Jaume Fuster dels escriptors catalans

  • El premi, a la trajectòria, l'atorga l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) en votació dels escriptors associats

VilaWeb
Redacció
26.04.2012 - 15:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El prolífic escriptor Josep Vallverdú (Lleida, 1923) ha rebut avui el premi Jaume Fuster 2012, que concedeix l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) pel conjunt de la seva obra literària, que inclou narrativa, teatre, assaig, història i traducció. L’autor ha confessat que per a ell es tracta d’un premi molt especial, precisament perquè l’atorga l’associació d’escriptors, els seus ‘germans de ploma’. Llicenciat en filologia clàssica, és autor d’una obra molt diversificada, especialment coneguda per les narracions destinades als lectors més joves, entre les quals destaquen ‘Trampa sota les aigües’ (1965), ‘Rovelló’ (1969), ‘En Roc drapaire’ (1971), ‘En Mir, l’esquirol’ (1978) i ‘L’alcalde Ferrovell’ (1981).

‘Estic acostumat que em premiïn per fidelitat patriòtica i conviccions nacionals i, si m’ho permeteu, ja era hora que em premiessin per la meva condició d’escriptor’. Segons ha dit, els escriptors actuals de literatura infantil i juvenil haurien de saber que ‘els nens no són tontos’, i ha defensat que aquests rebin un tracte d’honor per part dels autors, segons Europa Press.

El president de l’AELC, Guillem-Jordi Graells, ha manifestat que per a molts escriptors actuals, Vallverdú és una referència inqüestionable per la seva ‘versatilitat com a autor, la capacitat d’enfrontar-se a creacions molt diverses, la seva sinceritat i proximitat.’

L’autor Josep Maria Aloy ha destacat que, amb les seves més de 50.000 pàgines escrites, Vallverdú s’ha consagrat com ‘un dinamitzador cultural, un pedagog del civisme, un pregoner de ponent i un autor polièdric, gràcies a la seva obra infantil, juvenil i les seves traduccions, els tres pilars fonamentals que formen un corpus literari selecte i atractiu’.

Els onze guanyadors anteriors del premi Jaume Fuster han estat Emili Teixidor (2011), Màrius Sampere (2010), Maria Barbal (2009), Montserrat Abelló (2008), Joan Francesc Mira (2007) Feliu Formosa (2006), Carme Riera (2005), Maria Antònia Oliver (2004), Jaume Cabré (2003), Quim Monzó (2002) i Jesús Moncada (2001).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any