El provincianisme d’El Mundo indigna l’il·lustrador Yanko Tsvetkov

  • Acusa el diari de no voler entendre els seus mapes humorístics i tergiversar-ne el sentit per complaure la seva 'audiència patriòtica'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’il·lustrador búlgar Yanko Tsvetkov, àlies Alphadesigner, s’ha fet popular últimament pels seus mapes satírics, en què dibuixa en clau d’humor com s’imagina que veuen el món determinats països o col·lectius. Un dels darrers mapes, que fou bastant sonat, imagina com seria Europa el 2022, amb un ‘Merkelreich’, un imperi català i Taiwan enlloc d’Irlanda. Tsevtkov ha anat parlant amb mitjans de tot el món de la seva obra, fins que va topar amb el provincianisme d’El Mundo.

Tal com explica Yanko mateix en el seu bloc, una periodista d’El Mundo va contactar amb ell per fer-li una entrevista, i van estar parlant sobre com ell entenia la sàtira, sobre la seva voluntat de combatre els tòpics i els prejudicis que es professen els diferents pobles entre si fent ús precisament dels tòpics.

Però ell, que justament viu a Espanya, es va endur una sorpresa quan va llegir a la revista del diumenge d’El Mundo el reportatge fet a partir d’aquella entrevista, perquè va veure que capgirava totalment el sentit de les seves paraules. ‘Va confondre totalment les meves opinions sobre els prejudicis que ridiculitzo’ es queixa al seu bloc. I afegeix: L’article era un compendi de pensament caòtic en què l’Eva [la periodista] i els seus editors van pretendre dues coses. La primera, complaure la seva audiència familiar i conservadora que evidentment demana un discurs patriòtic. I el segon, el desig de semblar, malgrat tot, reflexius. Així és com les qüestions satíriques han acabat apareixent com si fossin serioses i com les serioses ni tan sols s’han esmentat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any