La monarquia espanyola, qüestionada

  • Es multipliquen les crítiques pel viatge de Juan Carlos a caçar elefants a Botswana en plena crisi · La premsa internacional recorda els últims escàndols de la família reial

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La monarquia espanyola passa per les hores més baixes de popularitat. L’accident de Juan Carlos de Borbó va revelar que era a Botswana caçant elefants la setmana que Espanya trontollava per la crisi del deute, l’anunci de grans retallades i el conflicte diplomàtic amb Argentina per YPF. No queda clar que ni tan sols Mariano Rajoy estigués al cas del viatge, i hi ha hagut més crítiques polítiques que mai, fins i tot dels socialistes espanyols i de CiU. La premsa de tot arreu, i una part de l’espanyola, remarquen el cúmul d’escàndols que sacsegen la casa reial.

La revista Time publicava dijous passat, dos dies abans que se sabés l’accident de Botswana, un reportatge sobre el qüestionament creixent de la monarquia espanyola en una societat i una premsa tradicionalment mot dòcil amb la casa reial. ‘Els mitjans espanyols, ni tan sols els de safareig, no han parlat mai, o amb prou feines, d’amants o de desgavells financers, ni tampoc no s’ha parlat de reunions indecoroses amb xeics àrabs ni de l’afició a les píndoles de règim. Però aquesta reticència comença a canviar, gràcies en part als recents escàndols legals’ diu el reportatge.

Alguns diaris espanyols van pujar el to ahir censurant la inoportunitat del viatge reial en plena crisi, pel cost que té i pel fet que la casa reial no n’informi. I també s’han multiplicat les crítiques de partits polítics, fins i tot del PSOE, amb el secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, i l’ex-batlle de Sant Sebastià i diputat al congrés, el també socialista Odón Elorza, instant Juan Carlos de Borbó a abdicar. També des de CiU s’han alçat veus crítiques: el secretari general de CDC, Josep Rull, es va desmarcar de l’habitual prudència de la federació a l’hora de parlar d’assumptes de la casa reial i que de Duran i Lleida ahir encara va mantenir; Rull va parlar de manca d’exemplaritat del rei. Aquest afer serà portat al congrés de la mà d’Iniciativa, i altres partits com ERC, Solidaritat i Esquerra Unida van alçar de seguida la veu criticant el viatge.

Aquest viatge a Botswana és, però, un capítol més, un escàndol més que esquitxa la casa reial espanyola. I molts diaris, sobretot de fora d’Espanya, s’encarregaven de recordar els altres casos, recents i més llunyans: l’incident del nét del rei amb una arma de foc, just avui fa una setmana, el cas Urdangarin i fins i tot la mort del germà de Juan Carlos el 1956 per causa d’un tret.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any