La policia intimida els manifestants que participen en la ‘intifalla’

  • Recollim el testimoni de dos manifestants, identificats i escorcollats sense explicació després de les mascletades d'ahir i de dimarts

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
15.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La policia espanyola vigila i controla els manifestants que cada dia protesten durant la mascletada contra la política del PP i la retallada del Consell. Els agents els enregistren i els fotografien davant la balconada de la casa gran de València, com han explicat molts testimonis; i a alguns, els segueixen després de la protesta, els identifiquen i els escorcollen sense donar explicacions. VilaWeb ha parlat amb dos dels afectats per aquestes intimidacions: l’un fou escorcollat dimarts al carrer de Cordellats; l’altre, fou identificat ahir quan acabava de pujar a l’autobús.

 

‘Després de la ‘intifalla’ ens varen escorcollar sense dir-nos per què’

Xavi Francés, de cinquanta anys, i una companya seva, col·laboradors de Ca Revolta, van participar dimarts en la intifalla. Foren retinguts (foto) i escorcollats per un grup de nou policies espanyols quan tornaven a casa. Ells van demanar per què eren identificats i escorcollats, però els agents es negaren a respondre. Finalment els digueren que eren ‘persones d’interès policíac’. Xavi Francés ha explicat a VilaWeb com va viure la retenció per la policia:

‘Anàvem caminant pel costat de la Llotja i en un carreró va venir una furgoneta de la policia, la van aparcar i van baixar tot de policies, ens van envoltar i ens van identificar. Ens demanaven si teníem cap arma llancívola, i jo no duia més que un globus i un xiulet a la butxaca. Ens escorcollaven, de dalt a baix, i no ens deien per què. Ens ho van traure tot: a ella totes les coses que tenia en la bossa, i a mi totes les que portava a la butxaca dels pantalons. I també em preguntaven on vivia mon pare i on vivia jo. I jo li vaig respondre que tenia cinquanta anys i que no tenia per què respondre’ls. Ens varen identificar per no haver fet res, simplement per haver anat a la mascletada. I al final, després d’insistir per què ens identificaven, em varen respondre que érem persones d’interès policíac. És clar que era una manera d’intimidar-nos. I a mi, em varen intimidar, sí, però continuaré anant a les protestes’.

En un comunicat, Ca Revolta manifesta que ‘no és el primer cas de retencions que hi ha hagut en aquestes festes’. I afegeix: ‘les restriccions a la llibertat d’expressió i els intents de fer-nos callar, no aconseguiran més que reforçar el nostre compromís per una democràcia més plural i participativa’.

‘Han pujat a l’autobús i ens han obligat a identificar-nos sense dir-ne el motiu’

L’Héctor Casero, un xic de divuit anys, va participar amb dos amics en la protesta de la ‘intifalla’ de despús-ahir. Després de la mascletada va pujar en un autobús de la línia 31 de l’EMT, al carrer del Poeta Querol. Un grup d’agents de la policia espanyola va pujar al mateix autobús i sense donar explicacions també els van identificar. Així ho ha explicat l’Héctor a VilaWeb:

‘Acabada la mascletada, hem anat a agafar el bus al carrer del Poeta Querol. Hem vist un grup de policies amb moto que baixaven cap al carrer de Colom pel carrer de les Barques. Nosaltres hem pujat tranquil·lament a l’autobús; ells han aparcat la moto, i també hi han pujat. Eren tres. L’un ens ha demanat la identificació. Nosaltres li hem demanat per què, però no ens ha respost. Els agents han anat al centre de l’autobús, prenent nota de les nostres dades. Jo m’hi he acostat per apuntar-me el seu número d’identificació, que m’ha mostrat sense oposició. No ha passat res més ni han tingut un comportament violent, simplement m’ha cridat l’atenció que hagen pujat a un autobús públic per identificar-nos, a nosaltres. He de dir que duc una cresta prou visible als cabells, i pense que açò els pot haver cridat l’atenció, encara que crec que no ha de ser un motiu per a identificar ningú. També portàvem a la mà els paper rojos que s’han fet servir en la protesta.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any