L’ajuntament de Tavernes Blanques no cedeix els espais públics als grups polítics fora del temps electoral

  • Segons denuncia el grup municipal A.C.E.R.T.

VilaWeb
Redacció
25.02.2012 - 08:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup municipal A.C.E.R.T. (Acord Ciutadà d’Esquerres per la Renovació de Tavernes) assenyala problemes de llibertat d’associació i expressió a l’Ajuntament de Tavernes Blanques (Horta Nord). Segons Neus Sánchez, regidor del grup, l’ajuntament els denegà recentment l’ús del saló de plens per realitzar una xerrada-col·loqui sobre l’estat actual de la sanitat pública.

“Habitualment, ens havien permès realitzar actes públics a les instal·lacions municipals, però açò a canviat. El passat dia 14 de Febrer ens van contestar a una sol·licitud demanant el saló de plens (on es fan diverses activitats per a la població) de la següent manera: Esta Alcaldía le significa que ningún espacio municipal es de uso político salvo, durante el periodo electoral, en los términos previstos en la Ley Orgánica de Régimen Electoral General.”, relata Neus Sánchez.

“Aquesta afirmació no havia estat feta fins ara i com això és fals, vaig fer un recurs al que de nou han contestat el mateix. Al recurs ficava:

 2. D’acord a l’article 28 del capítol II del R.O.F: “1. Los grupos políticos podrán hacer uso de locales de la Corporación para celebrar reuniones o sesiones de trabajo con asociaciones para la defensa de los intereses colectivos, generales o sectoriales de la población.  2. El Presidente o el miembro corporativo responsable del área de regimen interior establecerán el régimen concreto de utilización de los locales por parte de los grupos de la Corporación, teniendo en cuenta la necesaria cordinación funcional y de acuerdo con los niveles de representación política de cada uno de ellos. 3. No se permitirá este tipo de reuniones coincidiendo con sesiones del Pleno o de la Comisión de Gobierno.” Per tant, com la mateixa sol·licitud estableix:

a.       Aquest acte és una xerrada-col·loqui sobre la situació actual de la sanitat pública en la nostra comunitat, la qual es pot entendre com a una sessió de treball amb la ciutadania de Tavernes Blanques per a la defensa dels interessos col·lectius de la població (evidentment, la sanitat no és de competència de l’administració local, però això no lleva que afecte la seua situació a la població de Tavernes Blanques).

 b.      Les instal·lacions municipals són espais públics. Si l’alcalde de la nostra corporació local no ha negat a les associacions l’ús del saló de plens o de la sala multiusos de L’Altruista, encara hi ha més motius per a no negar-li-ho a A.C.E.R.T. al ser un grup municipal representat en la Corporació Local.

 3. A més a més, d’acord a l’article 25.1. de la llei 8/2010 de règim local de la comunitat valenciana, que fa referència als drets i deures dels veïns i veïnes , l’apartat c) reconeix explícitament la possibilitat “d’Utilitzar, d’acord amb la seua naturalesa, els servicis públics municipals, i accedir als aprofitaments comunals, d’acord amb les normes aplicables.”  I no existeix menció expressa a la impossibilitat de fer actes polítics.

4. Entenem que aquesta argumentació per a denegar-nos les instal·lacions municipals va en detriment dels nostres drets i deures com a grup municipal d’informar, atendre i defendre els interessos col·lectius. Especialment quan no hi ha un reglament concret per a la utilització dels locals. “

“De nou, ens ho han denegat. A més, cal destacar que l’oposició no tenim un espai habilitat específicament per a nosaltres: per a vore la documentació de l’anterior ple, s’hagué d’anar demanant una sala, perquè la suposadament nostra, que es d’ells (Sala de Juntes) estava tancada i havien ‘perdut les claus’. Si això no és prou, quan el 15M de Tavernes Blanques en octubre 2011 publicà un article al diari local (d’edició trimestral), el govern del PP que controla l’edició, el qual s’havia negat a fer un Reglament de Funcionament dels Mitjans de Comunicació (moció presentada per mi a l’anterior legislatura i que s’oposaren), fica una nota: El periódico Carraixet es una publicación municipal, por lo que no publicará artículos de contenido político de grupos que no tengan representación en el Ayuntamiento. Tanmateix, per a publicar articles eclesiàstics no hi tenen cap problema”, segueix informant Neus Sánchez.

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any