El videoclip: evolució i revolució d’una indústria en crisi

  • Les cançons fetes imatge s'han convertit en la carta de presentació dels artistes moderns.

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En els temps que corren no és fàcil sortir endavant. Però la part positiva de les situacions complicades és que eespremen al màxim la creativitat que hi ha en tots nosaltres. I és aquí on sorgeixen les millors idees. La industria de la música viu una crisi inqüestionable en vendes de discs que, segons l’Associació de Productors de Música de España (Promusicae), porta 10 anys caient en picat amb pèrdues milionàries. L’any 2011 ha tancat amb un 30% menys de vendes que l’any anterior. Una tendència que s’accentua amb els serveis de streaming, com Grooveshark o Spotify, i la proliferació generalitzada del consum digital. Davant de l’augment d’aquest consum de productes audiovisuals i a la xarxa, és el moment en què els creadors de videoclips tenen més a dir que mai en un món encara per explotar.

Al segle XXI tot es reinventa i el món del videoclip no és cap excepció. L’art visual evoluciona i revoluciona la música contemporània. Explosions de colors, vestits ‘vintage’, últimes tecnologies, o retorn als clàssics, vestits estrafolaris i costumisme ben plasmat. Tot guarnit amb una estètica molt cuidada per recrear escenaris impecables que acompanyen històries de somni al ritme de la nova música. Jaume Pagès, del segell català d’electrònica Irregular Label, assegura que “un vídeo interessant amb una cançó decent multiplica les possibilitats de ser vist. A més a més, això s’ha vist reforçat per la pèrdua de pes de la televisió com a “mitjà rei” en el món de la música”.

“La xarxa ens proporciona un camí directe i barat per posicionar els nostres artistes I projectes al lloc i pel públic que ens interessa.  Per exemple, a un vídeo de Pitbull costa trobar-li el costat artístic però, malgrat tot, acompleix la seva funció i arriba al seu públic”, diu Jaume Pagès.

El videoclip s’ha convertit en el gran ganxo que atrapa els milers de fans.

videoclips

Lana del Rey,  o com guanyar-se la fama

Ara, l’èxit d’un bon tema musical també es comptabilitza pel nombre de visites i “m’agrada” de Youtube. Els vídeos es difonen a velocitat de la llum i es comparteixen a través de les xarxes socials. Les tendències han canviat.

L’últim exemple d’aquesta explosió de la imatge és la cantant revelació Lana del Rey.  Aquesta novayorquesa de 25 anys va popularitzar les seves cançons gràcies als seus videoclips. Només van ser necessaris tres clips perquè l’exotisme del nom “Lana del Rey” passés a ser conegut mundialment acaparant portades en totes les revistes de música independent. Ningú havia escoltat tot l’àlbum, però mig món ja esperava expectant el seu llançament gràcies a l’expecatativa creada pels videoclips.

Ella però, no és l’única. Fem un repàs d’algun dels artistes internacionals que han volgut treure tot el suc de la indústria del vídeo.

Tú ets el protagonista. La banda canadenca Arcade Fire sap el que significa la paraula interacció. No es conformen en fer un vídeo, van més enllà. Últimament ens tenen acostumats a la presentació de videoclips on els fans són els protagonistes. En el vídeo thewildernessdownton.com es recreen els carrers de casa teva gràcies a Google Maps  i a Sprawl II tu fas ballar als personatges per la webcam.

Enginyeria tècnica de grau superior. Els nois d’ OK GO han tornat a irrompre amb el seu últim vídeo. Durant els més de tres minuts de la cançó Needing/Getting es pràcticament impossible gaudir de la música sense fascinar-se amb l’espectacle. Un cotxe, un viatge, i molts elements. Ferros, bidons, velocitat, cascs, bigues, guitarres en sèrie i fustes meravellosament afinades, i tot a cop de volant. I sí, és clar, mentrestant també canten.

Obres d’art en alta definició. Bon Iver és el nom de la banda d’un cantautor de Wisconsin. El seu últim disc l’ha convertit en artista revelació 2011 amb la particularitat que les 10 cançons del seu segon àlbum van acompanyades de 10 vídeos (de pagament, això sí). De moment, a Internet es pot veure una presentació exquisida, que ens dóna algunes pistes de com l’elegància i el bon gust, de vegades, es fon amb la música.

I la llista segueix. Vídeos de concerts “per emportar” (“Take Away Shows”), on el videoclip segueix els artistes en llocs fora de context; altres més psicodèlics, alguns clarament innovadors o, fins i tot, esquizofrènics. Al costat d’una rentadora, enmig de viatjes onírics o jugant amb nens que es contorsionen. Fantasia que commou o dibuixos animats.  La música del segle XXI es rendeix, més que mai, als peus dels videoclips.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any