L’aprovació del pla d’austeritat grec trenca el parlament i encén el carrer

  • Es desbloca el segon rescat europeu · Els partits del govern expulsen 45 diputats que es neguen a votar-hi en favor · Incendis i greus incidents a Atenes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.02.2012 - 23:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament grec ha aprovat, amb 199 vots favorables i 74 de contraris, el pla d’austeritat aprovat ahir pel consell de ministres i que exigeix la UE i l’FMI per al segon rescat del país. La majoria de diputats de la cambra ha donat suport a la retallada, al final d’una jornada marcada per les protestes al carrer i pels greus avalots que hi ha hagut a Atenes, amb més d’una dotzena d’edificis cremats i amb més de mig centenar de ferits.

La majoria de diputats, doncs, ha votat a favor del pla d’austeritat, però hi ha hagut vots discrepants entre els principals partits: vint diputats del partit Democràcia Nova i tretze del PASOK, que fins el novembre era el partit governamental, han votat contra la retallada. A més, un dels diputats de Democràcia Nova i i set del PASOK no han anat a la votació. Totes dues formacions han anunciat que expulsaran els diputats rebels.

Els carrers d’Atenes, encesos

Milers de manifestants (cent mil, segons els organitzadors) s’havien aplegat diumenge al vespre als carrers d’Atenes, prop de la plaça Syntagma, on hi ha la seu del parlament. Poc després van començar les topades entre grups de manifestants i la policia. Alguns manifestants havien llançat còctels molotov i pedres, i la policia va respondre amb gasos lacrimògens.

El dispositiu policíac era enorme, d’uns cinc mil efectius, que van provar de contenir la marea de gent que havia respost la convocatòria dels dos principals sindicats grecs, GSSE i ADEDY. Els avalots han durat unes quantes hores, ben bé fins al moment de la votació; mentre al parlament els diputats discutien el pla de retallades que es votava, al carrer la violència i les topades augmentaven. Entre la dotzena d’edificis cremats hi ha una sucursal del banc grec Eurobank, l’històric cine Attikon i una cafeteria de la cadena Starbucks. Alguns manifestants van intentar ocupar l’Ajuntament d’Atenes.

Es calcula que hi ha un centenar de ferits i una cinquantena de detinguts, arran dels aldarulls d’avui a la nit.

Papademos: austeritat o caos

El primer ministre grec, el tecnòcrata Lucas Papademos, havia advertit que el país es col·lapsaria si el parlament no aprovava la impopular llei d’austeritat, exigida per la UE i l’FMI en canvi dels cent trenta mili milions d’euros del segon rescat.

En un discurs televisat, Lucas Papademos va dir ahir a la nit que Grècia es trobava ‘només a un sospir de distància de la zona zero’ i va instar els diputats a donar suport a l’acord aprovat pel govern per a un segon rescat, en canvi de dures retallades. Segons Papademos, l’alternativa a les mesures d’austeritat seria ‘el caos’.

‘Sóc conscient que el programa inclou sacrificis dolorosos per als grecs, però una faillda condemnaria Grècia a una aventura sense control. Mirem el poble grec als ulls amb plena consciència de la nostra responsabilitat’, va declarar Papademos, i va afegir: ‘És la lluita de la nostra generació. Seria la principal derrota de Grècia després de 1974, quan va entrar en fallida i va sortir de l’eurozona.’

Papademos preveu assistir a la cimera de la UE a Brussel·les, dimecres vinent, amb les mesures ja aprovades pel parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any