La tertúlia proscrita

La visita del papa a València, a judici per la corrupció

  • L'Audiència espanyola encausa onze individus per delictes de suborn i prevaricació en l'organització de la visita

VilaWeb
Redacció
08.02.2012 - 18:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola, Pablo Ruz, ha encausat onze individus per la comissió de delictes contra les finances públiques, falsedat documental mercantil, suborn i prevaricació en l’organització de la visita del papa a València el 2006. Entre els encausats hi ha el ‘número dos’ de la trama Gürtel, Pablo Crespo, el soci d’Alejandro Agag, Jacobo Gordon i l’assessor fiscal Ramón Blanco Balín.

La trama va defraudar a Hisenda l’IVA de l’empresa Teconsa, per valor de 198.830 euros, i l’impost de societats del 2006 per la deducció improcedent de factures que pujaven a 434.941 euros d’un seguit d’empreses implicades. Teconsa va rebre 7.493.600 euros per l’adjudicació del contracte de sonorització de la visita del papa.

Els altres encausats són el president de Teconsa, José Luis Martínez Nuñez; el vice-president, José Luis Martínez Parra; Jesús Alonso Galindo y Rafel Martínez Molinero, vocals del consell d’administració; Alejandra Andrea Beresovski i Noemí Márquez Castellano, administradores solidàries de Wild Electronic Design; Antonio Soler Dorado i Oscar Fragio Díaz, apoderat i gestor de Wild Electronic.

El dictamen d’Hisenda indicava irregularitats a RTVV

Un dictamen (pdf) encarregat a Hisenda pel jutge del cas Gürtel a Madrid, Antonio Pedreira, va descelar irregularitats importants comeses pels gestors de Ràdio Televisió Valenciana a l’hora d’adjudicar els contractes relacionats amb la visita del papa a València, el juliol del 2006.

Segons el dictamen, la televisió valenciana va despendre durant la visita del papa 14.713.940,75 euros. Però els contractes signats van infringir, d’una manera general, ‘els principis de publicitat i concurrència’ que regeixen l’adjudicació de serveis. En efecte, atesa la quantitat dels contractes, aquests ‘s’havien d’haver tramitat seguint procediments de contractació oberts i negociats; però es van adjudicar com a contractes menors’, a base de fraccionar-los per parts.

En la documentació de Canal 9, s’hi van observar irreguralitats importants. Tots els contractes es relacionen amb la retransmissió de la visita feta per Canal 9. Dels més de 14 milions d’euros despesos, un milió es dividí en petits contractes d’una manera molt irregular, segons el dictamen. I els altres tretze es van fraccionar en onze contractes, el més important dels quals fou per a Teconsa, una constructora sense gens d’experiència en insonorització; d’aquí ve que aquesta empresa en subcontractés unes altres.

‘Consta acreditat que, almenys en dos dels expedients, el servei s’adjudica a empreses sobre les quals hi ha dubtes importants quant a l’acreditació de la solvència tècnica i professional necessàries per a ser contractades’, segons el dictamen.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any