Rubalcaba encapçalarà un PSOE partit per la meitat

  • Rubalcaba aconsegueix 487 vots i Chacón, 465 · Només els separen vint-i-dos vots · Hi ha hagut dos vots en blanc i un de nul

VilaWeb
Redacció
04.02.2012 - 17:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els 956 delegats territorials del PSOE amb dret de vot en el 38è congrés (vídeo en directe) han decidit fer d’Alfredo Pérez Rubalcaba el nou secretari general d’un partit que pateix una profunda crisi. Ho tindrà difícil, amb tot, perquè Carme Chacón ha estat a un pas de sorprendre tothom i pràcticament ha empatat la votació.

La tensió entre totes dues candidatures s’ha vist reflectida en la votació. En un primer moment s’havia anunciat que el resultat de la votació se sabria cap a les tres de la tarda, però ha arribat fins dues hores més tard per culpa d’un recompte polèmic on les dues parts han treballat a fons per cada vot.

En la seva intervenció d’avui al matí als delegats, Rubalcaba havia reivindicat el llegat social de José Luis Rodríguez Zapatero i havia ofert un lideratge fort i no personalista al PSOE: ‘Mai no he cregut en salvadors i ara menys que mai.’ També havia avisat que les federacions del partit han de tenir poder, però mai per damunt del conjunt del partit. I s’ha dirigit al PP, a qui ha recriminat que estigui retrocedint trenta anys, especialment en matèria social. Rubalcaba ha anat més enllà i ha advertit els populars que si continuen amb aquesta actitud, el PSOE es replantejarà l’acord amb la Santa Seu.

Comiat de Zapatero

Ahir José Luis Rodríguez Zapatero es va acomiadar de la direcció del partit fent balanç de la gestió del seu govern i atribuint la greu crisi econòmica a factors externs.

Zapatero va fer un discurs de comiat en què, tot i fer una fugaç autocrítica sobre la gestió econòmica, va atribuir la greu crisi econòmica que pateix l’estat espanyol a ‘esdeveniments globals i europeus’. ‘Hi ha fets que depenen de coses que no tenim a l’abast de la mà.’

Zapatero va reconèixer que l’economia espanyola tenia una sèrie de debilitats, amb un excés d’endeutament privat, amb massa poca productivitat, amb un relaxament de la facilitat financera i deixant, des de mitjan anys 1990, que la construcció fos el motor de creixement. També va admetre que havia trigat a reconèixer la crisi, però va insistir que si no hi hagués hagut la crisi a Wall Street, primer, i la situació de Grècia no hagués estat crítica, després, la crisi a l’estat espanyol no hauria estat tan profunda ni greu com ho és ara.

El llegat de Zapatero

L’ex-president espanyol s’ha vist obligat a cedir la direcció del PSOE després d’una segona legislatura al govern marcada per la crisi i les promeses incomplertes. D’entrada, va cedir la candidatura a la presidència del govern al final de 2011 a Alfredo Pérez Rubalcaba, quan Chacón es va  desdir de presentar batalla per les poques opcions que tenia de guanyar. Rubalcaba va obtenir els resultats més dolents que es recorden del partit a l’estat espanyol. I Chacón, com a candidata a Catalunya, va passar dels vint-i-cinc diputats del 2008 a catorze, superada per CiU per primera vegada a la història.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any