Mestres i sindicats es manifestaran a l’aeroport de Castelló contra el malbaratament de la Generalitat

  • Les universitats públiques valencianes alerten dels perills de la manca de liquiditat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.01.2012 - 13:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mestres, professors i sindicats del País Valencià tenen pensat d’anar fins a l’aeroport de Castelló i fer-hi una concentració com a mostra de protesta contra el malbaratament del la Generalitat. És una de les propostes que ha tingut més èxit en les assemblees comarcals que s’han fet aquests últims dies. Demà els sindicats d’ensenyament (STE-PV, CC OO, CSIF, ANPE i FETE-UGT) consensuaran les accions proposades, entre les quals hi ha, a més de la protesta a l’aeroport de Castelló, una concentració a l’Àgora de València, una altra a la Ciutat de la Llum i una manifestació fins a la depuradora de Pinedo.

Encara no hi ha data fixada, però tal com explica a VilaWeb Marc Candela, portaveu de STEPV, aquestes manifestacions es duran a terme al febrer, un cop passades la manifestació del 21 de gener en defensa de l’ensenyament públic i les del dia 26 de tota la funció pública. Les accions tenen com a objectiu ‘assenyalar els projectes ruïnosos de la Generalitat’. No són les úniques mostres de protesta previstes contra la situació de fallida econòmica en què es troba el sector públic valencià. Pares, mares i mestres han decidit també de fer tancades nocturnes als centres, com ja es va fer ahir a un institut de Nules. ‘La idea és que les tancades s’estenguen per tot el País Valencià. La gent té ganes de protestar’.  

‘Tot el sector es troba en fallida perquè estem pagant les conseqüències de la mala gestió econòmica del PP’, es queixa Candela, que recorda que la manca de pagament de Consell fa que hi hagi instituts sense llum ni calefacció, tal com recordaven diversos directors de centre en un comunicat: ‘Es fa impossible garantir la pràctica educativa amb normalitat donada la manca de recursos bàsics per aquest impagament. Aquesta situació extrema està propiciant que molts centres no puguen afrontar en aquests moments el pagament dels rebuts de llum, aigua i calefacció’. Igualment, assenyalaven que ‘els proveïdors de materials bàsics com folis, materials informàtics o de subministraments dels tallers de Formació Professional es mostren reticents a servir els encàrrecs pels deutes pendents’.

Tampoc no s’han pagat a les famílies les beques de llibres, de transport i de menjador i les substitucions de baixes de professorat no es cobreixen suficientment, segons l’assemblea. Per tot això, el col·lectiu considera ‘imprescindible la concreció d’un calendari de pagament de despeses de funcionament dels centres, no només de les quantitats que s’han de sinó també de les corresponents a l’exercici 2012’.

‘Estàvem en mantes perquè teníem fred’

Justament, una foto amb els alumnes d’una aula coberts de mantes per no passar fred ha donat aquests dies la volta al país. La foto, la va fer Fran Tejedor (Facebook), alumne de l’institut IES Vila-roja d’Almassora, que dilluns fou expulsat per haver fet la fotografia i penjar-la a Facebook. Ahir a la tarda Tejedor va publicar al mur del seu perfil de Facebook el següent apunt, on s’hi poden llegir també els nombrosos suports que ha rebut per haver denunciat les condicions en què es troba el centre:

‘Sols m’agradaria dir per a què quede clar que jo sols he publicat una foto al meu perfil del Facebook amb els companys de classe (molt xula per cert, perquè estàvem en mantes ja que teníem fred dins de classe…) RES MÉS. La difusió que ha tingut aquesta foto per diversos mitjanç de comunicació no te res a veure en MI ni amb els meus companys de classe….
Després de varies reunions… i com consideràvem molt injusta aquesta expulsió… vam protestar i enseguida me van admetre de nou al centre … Però estic molt tranquil, tenin al meu costat els companys de classe, tot l’institut, professors, Amics i Família!’

Tejedor fou expulsat dilluns de l’escola per haver difós la fotografia al Facebook, cosa que a parer de la directora, desprestigiava el centre. Dimarts, a falta d’un document que justifiqués els motius de l’expulsió, Tejedor va tornar a l’escola. Però va haver de tornar a marxar, amb l’amenaça de ser expulsat un mes sencer. Els seus companys s’hi van solidaritzar i van marxar amb ell. I ahir a migdia, probablement per la forta pressió social que ha generat el cas, el centre el va readmetre i Tejedor ja va tornar a assistir a les classes.

Compromís i EUPV porten a les Corts l’expulsió del noi

Tant Compromís com EUPV han anunciat que portaran a les Corts l’expulsió de Francisco Tejedor. Però lluny de ser un cas aïllat, la fotografia de Tejedor i la posterior expulsió han fet esclatar un debat a tot el País Valencià per la situació d’escanyament a la qual estan sotmesos els centres de secundària per causa de la morositat del Consell. Tant és així que la diputada d’EUPV, Marina Albiol, ha considerat ‘kafkiana’ l’expulsió de l’alumne, n’ha exigit explicacions a la consellera d’Educació i ha dit que portaria l’assumpte a les Corts.

Qui ja ho ha fet és Compromís, que ha enviat una carta a la mesa de les Corts en la qual demana quants diners deu el Consell a aquest centre, quants casos més hi ha de centres que hagin de prescindir la calefacció i quines mesures pensa adoptar el Consell?

L’equip directiu del centre ha refusat fer declaracions sobre el cas i la conselleria d’Educació s’ha limitat a dir, de moment, que abans del dia 24 es faran tots els pagaments pendents del 2011. La polèmica ja va saltar ahir a les xarxes socials. A Twitter, l’etiqueta #fabratenimfred ja és una de les més utilitzades i recull els casos de molts centres. Compromís ha elaborat aquest mapa interactiu amb Google Maps en el qual hi figuren tots els instituts de País Valencià que pateixen la morositat del Consell i que han de reduir algun dels serveis.

Perill en el pagament de nòmines a les universitats públiques

Les cinc universitats públiques valencianes han alertat que els impagaments de la Generalitat durant el 2011, que ascendeixen a prop de 200 milions d’euros, han dut la tresoreria a una situació límit, fins al punt que la prestació del servei públic és en perill. El conseller d’Hisenda, José Manuel Vela, per la seva banda, ha respost que els rectors de les universitat s’han posat ‘nerviosos sense motius’.

En un comunicat conjunt (pdf), la UV, la Politècnica, la Jaume I, la Miguel Hernàndez d’Elx i la Universitat d’Alacant, adverteixen que la manca de pagament de la subvenció ordinària mensual del govern durant aquest any pot ‘comprometre el pagament de totes les obligacions contretes per les universitat, també l’abonament de les nòmines, i el funcionament del sistema universitari públic valencià’. Per això reclamen al govern d’Alberto Fabra que pagui els interessos derivats de la demora, que faci tot el que calgui perquè les entitats financeres renovin els crèdits, i que estableixin els mecanismes necessaris per mantenir el nivell de tresoreria i de solvència de cadascuna de les universitats.

El rector de la Universitat Politècnica de València, Juan Julià, també es va pronunciar ahir al respecte, i va avisar que la situació del centre es troba ‘en risc per manca de liquiditat’, una situació que atribueix als problemes econòmics del Consell. ‘Ens deuen quantitats importants que posen en risc que la universitat pugui desenvolupar l’activitat’, va dir, i va alertar que es podria arribar a la situació de no poder pagar proveïdors i personal.

Per la seva banda, el conseller Vela ha respost que no hi ha motius perquè els rectors es posin nerviosos i que les universitat ‘cobrarien amb normalitat’.

La greu situació per manca de liquiditat no afecta només l’ensenyament universitari, ans també el primari i secundari. En aquest sentit, els sindicats i entitats aplegats en la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, ja s’han mobilitzat per protestar aquest dissabte en defensa d’una major inversió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any