Vila d’Abadal albira la independència en ‘dos o tres anys’ i critica el pacte fiscal

  • 'En els moments de crisi és quan sorgeixen noves opcions', diu el batlle de Vic

VilaWeb
Redacció
01.01.2012 - 12:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha assegurat que la crisi europea i espanyola és una oportunitat d’or per aconseguir ‘en dos o tres anys’ un estat propi per a Catalunya i la màxima independència, pel que veu insuficient el pacte fiscal com a objectiu de legislatura del govern d’Artur Mas.

En una entrevista d’Europa Press, ha argumentat que l’actual conjuntura econòmica desembocarà en una nova Europa, pel que creu que és el moment en què Catalunya ha de plantejar la possibilitat d’erigir-se en estat. ‘En els moments de crisi és quan sorgeixen noves opcions, en moments de bonança i que tot va bé costa molt plantejar coses. En crisi cal crear més crisi perquè sorgeixi la proposta bona. A mi que m’interessa Catalunya, és l’oportunitat que tenim, dos tres anys de temps, per aconseguir el màxim o per tenir un estat propi’, ha exposat.

A més, ‘davant de la crisi profunda a Espanya i que pot fins i tot debilitar la seva força com a estat potent a Europa’, Vila d’Abadal ha defensat que ‘aquest escenari facilitaria la sortida de Catalunya els anys vinents’. Per aquesta raó, el batlle de Vic, ha expressat la seva disconformitat amb el pacte fiscal al qual aspira el govern d’Artur Mas per a aquesta legislatura: ‘Ha estat un bon plantejament per a la campanya, semblava coherent, però vist com van les coses crec que és un mal plantejament’.

La proposta de Vila d’Abadal passa ara per obtenir la independència política de Catalunya i segellar després un tracte de federació econòmica amb Espanya.

Associació de municipis per la independència

Vila d’Abadal és un dels impulsors de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que agrupa ja més de 170 poblacions. Segons la seva opinió, Catalunya està evolucionant en l’àmbit independentista i cada vegada hi ha més organitzacions i persones interessades en aquest full de ruta, pel que no veu complicat que un 60% o 65% dels catalans ‘se sumin ràpidament a la causa’, tenint en compte que tres de cada quatre avalen el pacte fiscal.

Ha reivindicat que en l’AMI hi ha batlles de diferents colors polítics, també del PSC, i ha expressat la seva voluntat de visitar els batlles socialistes de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i de Lleida, Àngel Ros, per explicar-los el projecte i entenguin que ‘només es tracta de fer una consulta sobre la independència’.

Al marge de Girona, que ja ha aprovat en ple sumar-se a l’associació, Vila d’Abadal també és conscient que ha de visitar el batlle de Barcelona, Xavier Trias, tot i que abans vol armar-se i tenir molta força per no rebre un ‘no’ des de la capital catalana.

Tot i que no vol portar la iniciativa al Parlament per ‘no forçar, provocar ni donar la imatge de grup radical’, sí que explicarà el projecte al president de la Generalitat, Artur Mas, i a la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any