CiU, ERC i ICV denuncien a la UE que el govern espanyol no paga a Catalunya

  • El PSC i PP no subscriuen la denúncia

VilaWeb
Redacció
15.12.2011 - 08:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU, ERC i ICV han denunciat a la Comissió Europea i al Consell que el govern espanyol es nega a pagar a la Generalitat els 759 milions d’euros de la disposició addicional tercera de l’estatut. En una pregunta parlamentària, els eurodiputats Ramon Tremosa, Oriol Junqueras i Raül Romeva acusen l’executiu espanyol de netejar els seus comptes carregant el dèficit públic a Catalunya. I demanen a Brussel·les si aquesta és la via per a recuperar la confiança dels inversors. El PSC i el PP no s’han volgut sumar a la denúncia a les institucions comunitàries del fet que la Generalitat té moltes dificultats per a pagar funcionaris i proveïdors perquè Madrid no paga.

El portaveu del govern, Francesc Homs, va anunciar dimarts que faria arribar a Brussel·les la queixa per aquesta manca de pagament amb ‘aires de vendetta contra Catalunya’. ‘Europa ha de saber, no solament a través dels mitjans, sinó de la nostra versió directa, fins a quin punt l’estat infringeix els seus compromisos’. I el president Artur Mas ha demanat al conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que comuniqui el seu malestar a les institucions comunitàries i defensi la dignitat de la Generalitat.

Tremosa, Junqueras i Romeva exposen, en la pregunta que han presentat a l’Eurocambra, que el govern espanyol centrifuga el seu dèficit públic a Catalunya; i que no complir allò que s’ha acordat per llei agreuja les dificultats de liquiditat del govern català i li impedeix de satisfer els seus compromisos: pagar els salaris dels funcionaris, els proveïdors…: ‘Això ha obligat la Generalitat a emetre bons pagant interessos encara més elevats als inversors i a fer més esforços per reduir el seu deute i dèficit públic’.

El PSC no vol protestar a Brussel·les

Tremosa, Junqueras i Romeva han ofert als socialistes Maria Badia i Raimon Obiols de signar plegats aquesta iniciativa, però els dos eurodiputats del PSC s’hi ha negat. ‘No toca dur a Europa problemes que s’han de resoldre a Espanya, perquè és embolicar la troca’, ha replicat un portaveu dels socialistes. ‘No ens hi volem sumar, tot i que estem d’acord amb el fons de la queixa, com ha dit el vice-primer secretari del PSC, Miquel Iceta’, han precisat. Tampoc no ha volgut adherir-s’hi Santiago Fisas, del PP.

Dos mil milions de multa

La Comissió Europea preveu que el dèficit públic espanyol tanqui el 2011 amb un 6,6%, sis dècimes per sobre del sanejament acordat a Brussel·les. Però l’any que ve aquest desviament encara serà més greu, d’un punt i mig, i els nombres vermells no baixaran del 5,9%, en lloc del 4,4% exigit. Des del 13 de desembre la Comissió pot castigar els estats membres que no s’ajustin al dèficit públic màxim del 3% amb sancions del 0,2% del seu PIB. A Espanya la multa pujaria a 2.000 milions d’euros. La Comissió i el Consell tenen ara sis setmanes de termini per a respondre la pregunta parlamentària de CiU, ERC i ICV.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any