Els presoners d’ETA demanen l’acostament a Euskal Herria

  • Volen participar activament en el nou procés polític

VilaWeb
Redacció
10.12.2011 - 09:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Col·lectiu de Presoners Polítics Bascos (EPPK) ha anunciat per mitjà d’un comunicat publicat al diari Gara avui, Dia Internacional dels Drets Humans, que els seus set-cents membres han començat a demanar de manera individual i coordinada d’ésser traslladats a presons d’Euskal Herria, prop dels seus indrets d’origen. El comunicat també demana l’alliberament dels presoners malalts o que hagin complert tres quartes parts de la condemna. Pel col·lectiu de presoners, la fi de la dispersió és ‘un exercici democràtic urgent’ que els estats han d’abordar.

El comunicat, que porta per títol ‘Presos bascos, a Euskal Herria ara‘, considera que la dispersió suposa ‘un atac que no podem permetre els agents i forces basques partidàries de la resolució democràtica’ i demana als estats una ‘resposta positiva’ i ‘sense demora’. També diu que mantenir la dispersió ‘suposa avui allargar el xantatge polític a aquest poble i entorpir el procés polític començat amb traves i atacs’ i assegura que amb el trasllat podran dur a terme ‘una aportació activa i positiva al procés polític a Euskal Herria’, desenvolupant debats, relacions i accions en ‘condicions polítiques adequades’.

Finalment, demana a la comunitat internacional que faci ‘passos decisius i irreversibles’ i fa una crida als ciutadans bascos per a la ‘mobilització colossal’ del 7 de gener vinent a Bilbao.

Paral·lelament, demà és previst que quatre-cents ex-presoners d’ETA facin una declaració sobre la situació penitenciària al municipi guipuscoà d’Azpeitia.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any