Mas diu que, si falla el pacte fiscal, Catalunya haurà de fer el camí tota sola

  • Un camí complicat, i que encara no hi ha la majoria necessària, diu · No tanca la porta a unes eleccions avançades

VilaWeb
Redacció
02.12.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Si falla pacte el fiscal, queda un camí complicat, que és que Catalunya faci tota sola el seu camí dins la Unió Europea.’ El president de la Generalitat, Artur Mas, fou així de clar en l’entrevista, ahir, amb la directora de TV3, Mònica Terribas. Mas va dir que encara no hi havia la majoria necessària per a poder fer aquest camí en solitari, però: ‘Si Catalunya ha de repensar el camí, si ha de ser agosarada, ja hi serem a temps, però no ho anunciaré pas jo avui, quan som al començament del camí. Ja ho faré quan ens trobem els obstacles’ (vídeo).

 

Mas va reconèixer que, amb una majoria del PP a les corts espanyoles, la negociació pel pacte fiscal era difícil, però va negar que el PP ja hagués tancat aquesta porta. En tot cas, va avisar que aquesta seria ‘l’última oportunitat que té Espanya per a refer les relacions amb Catalunya’. I va marcar el full de ruta per a assolir el pacte fiscal. El primer pas: assolir el màxim consens al parlament, punt en el qual va donar per fet el suport d’Esquerra i d’Iniciativa. ‘Per tant, cal convèncer el PSC i el PP; i per convèncer-los només cal que entenguin que els convé fer el mateix que fan els seus homòlegs del País Basc’, va dir. Mas va revelar que el PSC li havia demanat d’ajornar les converses sobre aquesta qüestió fins passades les eleccions i el congrés que els socialistes catalans han de fer aquests desembre. ‘Aleshores els demanaré si hi són o no hi són; i faré exactament igual amb el PP.’

Després serà el moment de començar a negociar amb el govern espanyol. ‘Ara a Espanya no hi ha diners per a això i, per tant, la cosa més realista és pactar conceptes, terminis i un calendari clar.’ I va precisar que el model de pacte fiscal que demanaria a l’estat espanyol seria molt semblant al del País Basc, de màxims, amb una quota de retorn a Espanya dels impostos recaptats a Catalunya del 4%.

No preveu eleccions anticipades, però no ho descarta

Mas va manifestar que en aquest primer any de govern no havia pensat gens a convocar eleccions anticipades, malgrat els pactes que ha hagut de fer, i que preveu que haurà de fer, amb els partits per a poder governar; però no va tancar la porta del tot a la possibilitat de convocar eleccions. ‘Si no puc governar, si el govern espanyol ens fa la vida impossible, i arribem a un atzucac, ho haurem de considerar, però de moment no hi hem pas arribat.’

‘Un país seriós, no de pandereta’

Al començament de l’entrevista, que va tenir episodis tensos entre el president i Terribas, Mas va reconèixer que algunes de les decisions preses l’havien dolgut, en referència als ajustaments pressupostaris que ha fet el govern, però que no se’n penedia perquè ‘eren necessaris’, i que era fonamental que els ciutadans ‘prenguessin consciència de la situació en què ens trobem’. El president va dir que Catalunya havia de complir les normes de la Unió Europea i que el país no es podia endeutar indefinidament, ‘entre més coses perquè no som com els Estats Units, que tenen llibertat de moviments, amb estat propi i un control total de la moneda’. Va reconèixer dificultats per a vendre patrimoni i que algunes taxes, com la de l’aigua, serien progressives, però que, en tot cas, calia ‘complir perquè jo vull que siguem un país seriós i no de pandereta’.

Nega que hagi pactat la nova llei de la CCMA amb el PP

Mas va negar amb rotunditat que la retallada de TV3 i la nova llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) anunciades pel portaveu del govern, Francesc Homs, ja fossin pactades entre CiU i el PP, en resposta a unes declaracions d’Alicia Sánchez Camacho que ho asseguraven. Va recalcar que el govern es mantenia obert a entendre’s amb el PSC i amb ERC sobre aquesta qüestió. ‘De les retallades que s’han de fer en aquesta casa, de la qual ens sentim pares, no en pot quedar al marge ningú, com ha acceptat per unanimitat el consell d’administració de la CCMA’, va manifestar, sobre l’aprovació recent dels pressupostos de la Corporació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any