Homs anuncia un referèndum sobre el pacte fiscal si Rajoy el desestima

  • El govern preveu aprovar el mes vinent el projecte de llei de consultes populars

VilaWeb
Redacció
28.11.2011 - 09:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català es planteja la convocatòria d’un referèndum sobre el pacte fiscal si el govern espanyol no s’avé a negociar-lo. Així ho ha anunciat el portaveu de l’executiu, Francesc Homs, en declaracions a TV3, en què ha remarcat que la proposta de pacte fiscal disposa d’un ampli suport social i que també hauria de tenir-lo polític (àudio). ‘Tindrem la majoria de la força social a Catalunya i haurem d’acabar preguntant al govern espanyol si vol governar contra Catalunya’, ha declarat. I també ha avançat que el mes vinent aprovarien el projecte de llei de consultes populars que permetria fer el referèndum.

Amb l’actual normativa el govern no pot convocar consultes populars, per més que tinguin només un caràcter simbòlic, si no disposa del permís del govern espanyol.

Fins ara les declaracions de dirigents del Partit Popular, després de les eleccions espanyoles, han estat contràries a parlar-ne. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va dir l’endemà mateix de les eleccions que el seu partit s’hi havia presentat ‘amb un programa electoral que és el seu, i no el de CiU’ i en què no hi consta aquesta qüestió. ‘Estem disposats a dialogar amb tothom, però dins de l’àmbit que suposi anar cap a allò que ens uneixi i no cap al que pugui crear distorsions’, va dir.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va parlar-ne la setmana passada, del pacte fiscal. ‘No hauríem de demanar tot aquest esforç [d’ajustament] si tinguéssim el problema fiscal resolt’, va dir, i va avisar: ‘La distància emocional entre Catalunya i Espanya ha crescut molt. El pacte fiscal és una de les poques oportunitats que té Espanya per refer de manera tranquil·la les relacions amb Catalunya’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any