Amics, família i veïns homenatgen el poeta assassinat Salvador Iborra

  • Es van aplegar a l'Espai Mallorca de Barcelona · Avui se li ret un altre homenatge a l'Ubik Cafè de València

VilaWeb
Redacció
19.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Tots els que sou aquí demostrau que en Salva era una persona fàcil d’estimar’. Amb aquestes paraules el músic mallorquí Joan Castells (Petit), començava el breu concert de cloenda de l’homenatge al poeta assassinat Salvador Iborra, que es va fer ahir l’Espai Mallorca de Barcelona. S’hi van aplegar amics, familiars i uns quants veïns del poeta, que van omplir el local de gom a gom (vídeo). L’acte va començar gairebé mitja hora tard, però per un motiu de pes: l’Euromed en el qual viatjaven els familiars, vinguts de València, anava amb retard.

Eva Piquer va obrir l’acte amb una semblança del poeta escrita Sebastià Bennasar, amic íntim d’en Salvador, que acabava amb aquestes paraules: ‘Ara tenim el rar privilegi de rellegir-lo i l’obligació de no oblidar-lo’. I el mateix Benassar va fer una crida, tot seguit, perquè es reeditessin els tres llibres d’Iborra, probablement en un sol volum, car ara per ara només se’n pot trobar un, l’últim, ‘Els cossos oblidats’, i a comptades llibreries.

S’hi van llegir poemes d’en Salvador, tant d’antics com d’inèdits. Però sobretot, i amb més d’una llàgrima, els amics van recordar com estimava la vida, el país, els amics i els reptes difícils. I van recuperar tota mena de vivències i experiències amb ell els darrers anys: ‘mag de la paraula amb les dones, era un seductor impecable, calia aprendre’n d’ell, però també un enamoradís sense remei’, deia Orland Verdú, que va compartir ell els anys d’estudiant a València. ‘Era ferm i segur, un cavaller medieval que no hi havia qui el tombara, però sota l’armadura també hi havia una sensibilitat i una vulnerabilitat enormes, que més tard s’han vist en els seus poemes’.

Inconformista i sempre amb projectes diversos en marxa, havia defensat la tesina del màster el 13 de setembre, sobre la teoria de la deconstrucció literària, aplicada a l’obra de Gabriel Ferrater. Mentrestant, continuava escrivint poesia i treballava en una novel·la negra i una altra de fantàstica. El darrer somni: fer carrera acadèmica als Estats Units per ensenyar-hi Gabriel Ferrater, el seu poeta preferit.

El cantant Petit, Joan Castells, va tancar l’acte amb tres cançons que agradaven a en Salvador. Va lamentar no haver-lo pogut conèixer. Però va conferssar que ho havia esperat, perquè sabia que en Salvador s’havia afeccionat recentment en les seves cançons, que les escoltava nit i dia, tal com li havia explicat l’amic comú, Bennasar, i ‘perquè segur que mos havíem creuat pel camí més d’una vegada’.

Avui a València s’hi fa un altre acte d’homenatge, a l’Ubik Cafè, en què hi participen la periodista Núria Cadenes, Jaume Pérez Muntaner i Esther Coronil, entre altres. El cantautor Rafa Xambó oferirà una actuació musical i el poeta Manel Marí llegirà els poemes d’Iborra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any