Estudiants de tot el país surten al carrer contra les retallades

  • Hi ha hagut manifestacions a les principals ciutats, excepte a Barcelona, que es farà a les 18.00 · Les protestes del matí es focalitzen en talls de carreteres i dels FGC

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.11.2011 - 12:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La jornada de vaga a les universitats i instituts públics s’ha centrat aquest migdia en les manfiestacions convocades a Alacant, Castelló, Girona, Lleida, Palma, Tarragona i València, que han tret centenars d’estudiants al carrer. A Barcelona, la manifestació és prevista per a les sis de la tarda. Aquest matí, els estudiants que protestaven contra les retallades han tallat la Gran Via, a l’alçada de la plaça Universitat, i la Diagonal, prop de la zona universitària, i també l’AP-7 i la B-30 a Bellaterra. Més tard, han tallat durant uns quants minuts la línia de FGC entre les estacions de Sant Joan i Sant Quirze. Els trens han anat recuperant progressivament la normalitat.

Jornada de vaga a les universitats

Totes aquestes accions de protesta coincideixen amb la vaga convocada a les universitats i els instituts de secundària. Estudiants, professors i el personal dels centres públics catalanes són cridats a fer vaga avui contra la retallada del finançament. Una retallada del 17% que els convocants afirmen que el govern vol ampliar al 33%, i això fins el 2014. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), convocant de la vaga ensems amb el SEPC i la CGT, es queixa que la universitat es troba ‘al servei del mercat i no de la societat’ i que, per tant, ‘de ben poc servirà per superar la crisi’.

La plataforma diu que la retallada ha comportat ‘l’acomiadament de centenars de professors i de personal d’administració i serveis, una rebaixa generalitzada de sous, que ha arribat fins al 60% en alguns casos, del professorat universitari més jove i l’augment de matrícules i tota mena de taxes per als estudiants’.

També critica que ‘les realitats que ja s’imposen avui i s’ampliaran demà’ són ‘la baixada de la qualitat docent, la massificació a les aules, la precarietat de la recerca, i la impossibilitat que sectors cada cop més amplis de la societat catalana accedeixin a l’educació superior’. Alhora, denuncia que ‘es vol posar la universitat al servei del negoci privat, dels interessos que han portat a la crisi que patim avui’.

Hi ha ‘en joc una universitat per i de totes’, diuen, i ‘quan hi juguen els interessos privats, només hi ha una resposta possible: la mobilització’.

El SEPC ha estès la mobilització a tot el país i anuncia que la protesta d’avui és el començament d’un ‘cicle de mobilitzacions per a aconseguir un model d’universitat veritablement pública’. La UGT i CCOO també donen suport a la jornada de protestes d’avui, tot i que no han cridat els seus afiliats a fer vaga.

Per la seva banda, el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Antoni Castellà, va dir ahir que no tenia intenció d’acomiadar 4.000 professors i membres del personal d’administració i serveis (PAS) de les universitats, ja que el professorat és permanent i aquests acomiadaments eren impossibles d’assumir per al sistema universitari.

La vaga ha tingut com a preludi l’ocupació, aquesta setmana, de tres facultats per part d’estudiants: el campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, l’edifici històric de la Universitat de Barcelona i la facultat de Sociologia i Polítiques de la UAB.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any