Berlusconi dimiteix

  • Milers de manifestants l'insulten en abandonar el palau del Quirinale, on ha presentat la renúncia a Napolitano · Manifestacions de joia en les principals ciutats italianes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.11.2011 - 21:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Finalment la dimissió de Silvio Berlusconi com a cap del govern italià ja és oficial. L’ex-primer ministre ha abandonat el palau de la presidència de la República, el Quirinale, on s’havia reunit amb el president Giorgio Napolitano per presentar-li la dimissió com a primer ministre. A la porta milers de manifestants l’han insultat mentre el cotxe oficial marxava.

Al llarg de la tarda s’havien sentit crits de dimissió i de crítica al Cavaliere. Han estat les últimes hores de Berlusconi al poder. Abans, la cambra de diputats italiana ha aprovat les reformes econòmiques exigides per la Unió Europea, que ahir ja va aprovar el senat. Després de la votació, Berlusconi ha fet l’última reunió com a primer ministre amb el seu gabinet.

Ni els escàndols sexuals ni les causes amb la justícia, la crisi ha pogut derrocar el magnat de la comunicació Silvio Berlusconi, de 75 anys, que ha presentat la dimissió després d’una jornada en què s’han aprovat reformes importants per la Unió Europea.

Després d’una setmana convulsa, en què la prima de risc italiana es va disparar per sobre dels 500 euros, posant en evidència la greu situació financera del país, Berlusconi no ha tingut cap altra opció que plegar.

Ara Napolitano té a les seves mans el futur d’Itàlia. Probablement demà mateix començarà una ronda de contactes amb les forces polítiques i socials per configurar un govern d’emergència, probablement presidit per l’ex-comissari europeu Mario Monti, que es perfila com a favorit per succeir Il Cavaliere.

Berlusconi hi ha parlat, amb Mario Monti, aquesta tarda al Palau Chigi, per discutir la formació del nou executiu. A la reunió també hi ha assistit Angelino Alfano, secretari general del Poble de la Llibertat (PDL), i la mà dreta de Berlusconi, Gianni Letta, que el ja ex-primer ministre vol que sigui el vice-primer ministre del proper govern.

La trajectòria d’Il Cavaliere

Berlusconi (Milà, 29 de setembre del 1936) presidia el govern italià de forma continuada des del 2007, en unes eleccions que ja va guanyar amb el partit Poble de la Llibertat, nascut després de la dissolució de Forza Italia. Des d’aleshores, governava en coalició amb la Lliga Nord i el Moviment per l’Autonomia. Però han estat tres les legislatures en què ha ocupat el càrrec de primer ministres.

La primera vegada que va obtenir el poder va ser el 1994, amb el seu moviment Forza Italia, i gràcies a una coalició amb altres partits, però que va perdre u any després quan la Lliga Nord, liderada per Umberto Bossi, li van retirar el suport. El 2001 va tornar a ser primer ministres fins al 2006, quan va ser rellevat per Romano Prodi.

Berlusconi és un dels homes més rics del món i té els tentacles estesos en tots els àmbits d’influència d’Itàlia, ja siguin en els mitjans de comunicació, la publicitat o el futbol. És propietari de l’imperi Mediaset, presideix el grup Mondadori i és el propietari de l’AC Milan. Tot això dins del holding Finivest, que presideix la seva filla Marina.

Segons el rànquing de la revista Forbes del 2011, Berlusconi, que va començar com a empresari de la construcció, és l’home més ric d’Itàlia, amb una fortuna de 7,8 mil milions de dòlars. A més d’haver esta acusat en diverses ocasions de mantenir tractes amb la màfia, la trajectòria d’ Il Cavaliere està plena d’escàndols sexuals i d’abusos de poder, a més d’assumptes pendents amb la justícia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any