El New York Times qüestiona la qualitat de la democràcia espanyola

  • En l'article 'The Aging Of Spanish Democracy' apunta que diversos socialistes i populars són investigats per corrupció

VilaWeb
Redacció
06.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La democràcia espanyola és recent però ja s’ha fet vella. Aquesta és la tesi que defensa Jonathan Blitzer, periodista del New York Times a Madrid. En aquest article, publicat en l’edició d’ahir del diari nord-americà, Blitzer analitza la situació que viu la democràcia espanyola, que considera de qualitat dubtosa i marcada per un bipartidisme efectiu, amb una creixent desconfiança significativa vers el sistema polític, especialment per part de les noves generacions, però no només.

El periodista lamenta que la democràcia espanyola no hagi aprofitat l’oportunitat de renovar-se i continuï potenciant un sistema que afavoreix només els dos partits grans. I destaca, no en va, que en les eleccions del 20 de novembre –data que, com recorda el periodista, coincideix amb el 36è aniversari de la mort de Franco– per primera vegada els dos candidats favorits voregen els seixanta anys. ‘Per a una democràcia tan jove són massa vells, senyal que els seus partits no han sabut envellir’, diu, donant a entendre que ambdós candidats, per la seva edat, han viscut bona part de la seva vida encara sota la dictadura.

Per una altra banda, recorda que, en algunes circumscripcions, un terç dels noms que figuren a les llistes socialistes, i la meitat dels que figuren a les dels populars, són investigats per corrupció.

Per tot plegat, i manllevant paraules de l’escriptor Javier Cercas i de l’historiador Santos Juliá, parla de partitocràcia i no de democràcia, alerta del descontentament general de la societat i, al mateix temps, constata les simpaties que desperten els indignats. I rebla: ‘Si la Transició espanyola va portar les institucions democràtiques, el moment actual mostra els límits de les promeses fetes aleshores. Molts espanyols encara estan orgullosos d’aquella transició, però en aquest moment de fragilitat democràtica, una nova generació més jove topa amb el seu propi govern’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any