La tertúlia proscrita

Crisi política al govern grec després de l’anunci de referèndum

  • Una diputada deixa el grup del partit governamental · Sis alts dirigents del partit de Papandreu li demanen la dimissió · La UE confia que Grècia compleixi els compromisos adquirits · Les borses es desplomen

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.11.2011 - 16:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’anunci del primer ministre de Grècia Georgos Papandreu, de convocar un referèndum sobre el pla acordat per l’Eurozona que preveu la condonació de la meitat del deute grec, han originat una crisi dins el govern i el partit de Papandreu. A més, les borses han reaccionat amb potents davallades que es mantenen des d’ahir a la tarda. La UE ha emès un comunicat en què diu que pren nota de l’anunci de Papandreu però que confia que Grècia complirà els compromisos adquirits la setmana passada.

Sis alts dirigents del Moviment Socialista Panhelènic (PASOK), partit que governa Grècia, han demanat a Papandreu que dimiteixi. No és l’única reacció interna que hi ha hagut a un anunci de referèndum que ha agafat tothom per sorpresa. Milena Apostolaki, diputada del partit governant, ha abandonat el grup parlamentari, fet que redueix la majoria de l’exeuctiu a 152 escons d’un total de 300. A més, dues diputades del PASOK han demanat que es formi un govern d’unitat i es convoquin eleccions avançades.

També ha demanat eleccions avançades el cap de l’oposició, Antonis Samaras, del partit conservador Nova Democràcia, que ha criticat la convocatòria d’un referèndum. ‘Les eleccions són una necessitat nacional’, ha declarat després de reunir-se amb el president de la República, Karolos Papoulias. El cap de l’oposició ha dit que, convocant un referèndum, Papandreu posa en perill la pertinença de Grècia a la Unió Europea.

Comunicat conjunt de Barroso i Van Rompuy

El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, i el president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, s’han mostrat confiats que Grècia complirà els compromisos adquirits la setmana, quan es va acordar el mecanisme del segon rescal per 130.000 milions d’euros. En un comunicat conjunt (pdf), diuen que prenen nota de la intenció de convocar un referèndum però que l’acord europeu era el millor per a Grècia.

Les borses es desplomen

L’anunci del govern grec de sotmetre a referèndum el segon rescat acordat a Brussel·les la setmana passada també ha generat una gran incertesa als mercats europeus, que ja van tancar ahir amb fortes caigudes i que han tornat a desplomar-se avui. El Cac francès cau prop d’un 5%, mentre que el DAX alemany registra pèrdues de més d’un 4%, igual que l’Íbex-35.

També s’han disparat les primes de risc: la italiana ja se situa als 440 punts, i l’espanyola, a 380.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any