L’SNP vol aconseguir la independència d’Escòcia d’ací a cinc anys

  • Ahir va presentar un full de ruta i va anunciar el començament de la campanya pel sí, sufragada amb la donació milionària d'un poeta

VilaWeb
Redacció
24.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Nacional Escocès (SNP) va presentar ahir el seu pla cap de la independència. La idea és de fer un referèndum d’ací a cinc anys, pel cap alt, coincidint amb el final de la legislatura present. L’SNP, que governa Escòcia amb majoria absoluta, va anunciar que començava oficialment la seva campanya pel sí (pdf i Twitter), per la qual ha rebut més d’un milió d’euros del poeta Edwin Morgan, mort l’agost del 2010.

Agnus Robertson, diputat al parlament britànic i responsable de la campanya de l’SNP, va manifestar, el darrer dia del congrés anual d’Inverness (nord d’Escòcia): ‘Treballarem tant com podrem en una campanya sense precedents per a aconseguir una majoria en favor del ‘sí’ a una Escòcia sobirana independent’.

També va explicar que el poeta escocès havia deixat ‘un llegat que havia de transformar’ Escòcia i que permetria ‘una campanya per construir un país millor’. L’encarregat de la campanya per la independència va lloar la ‘generosa i substanciosa’ donació de Morgan. ‘Amb aquests recursos serem capaços de donar el suport degut a la campanya a peu de carrer i a les nostres comunitats d’Escòcia.’

L’SNP d’Alex Salmond, que el maig va aconseguir una majoria absoluta insòlita a Escòcia, vol organitzar el referèndum sobre la independència a la fi del mandat, el 2014 o 2015. És a dir, que s’oposa a les pressions de l’oposició, que voldria que la consulta es fes ben aviat per tancar el debat. Aquesta estratègia ha de fer paleses la necessitat de tenir un estat propi i la capacitat de l’SNP de governar el país.

Salmond també s’oposa als plans del parlament de Westminster, que provarà d’organitzar un referèndum a Londres. El primer ministre escocès ja ha dit i redit que la consulta es decidiria a Edimburg i prou, sense directrius del govern britànic.

Per primera vegada la majoria d’anglesos dóna suport a la independència d’Escòcia

Un sondatge publicat dilluns de la setmana passada a The Independent deia que el 39% dels habitants de la Gran Bretanya –sense Escòcia– donaven suport a la independència dels escocesos, i el 38% hi eren contraris; a Escòcia el 49% de la població era partidària de la independència, i un 37% hi era contrària.

Aquestes xifres representen un augment considerable respecte d’una enquesta igual d’ara fa cinc mesos. Llavors el 33% dels britànics anava a favor de la independència escocesa i a Escòcia els partidaris de l’estat propi eren el 38%. Les dades de l’enquesta, publicada a The Independent, van desfermar l’eufòria dels nacionalistes escocesos i van desconcertar els partits britànics que havien obert un debat molt viu contra el procés d’independència escocès.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any