La bandera de Companys ja torna a onejar a Montjuïc

  • Ha estat restituïda al baluard de Santa Amàlia en un acte solemne, coincidint amb el 71è aniversari de l'afusellament del president · El fill de l'agent franquista que va detenir-lo cedeix el dietari del seu pare a l'Arxiu Nacional de Catalunya

VilaWeb
Redacció
15.10.2011 - 12:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La bandera que president Lluís Companys va hissar l’agost del 1936 al castell de Montjuïc per a simboloitzar la seva desmilitarització ja hi torna a onejar, setanta-cinc anys després. En un acte solemne presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el batlle de la ciutat, Xavier Trias, la bandera s’ha hissat al baluard de Santa Amàlia, just al mateix punt on l’havia col·locada Companys, poc abans de ser afusellat avui fa exactament setanta-un anys (vídeo de l’acte).

En el seu discurs, davant d’autoritats i representants de tots els partits menys del PP, Mas ha lloat la bandera com a símbol d’unitat de tot el poble català i ha dit: ‘si ha costat setanta-cinc anys recuperar aquesta bandera, vol dir que el camí de la llibertat és lent, però també vol dir que amb perseverança s’assoleixen els objectius’. La bandera romandrà hissada de manera permanent al baluard.

Un acte molt diferent al de fa un any

L’acte d’avui ha estat molt diferent del de l’any passat, en què es commemorava el setantè aniversari de l’afusellament de Companys, i que va generar una forta polèmica. Aleshores l’ajuntament de Barcelona va fer hissar al baluard una bandera de dimensions reduïdes, molt lluny de la mida real de la que va fer hissar Companys, i no de manera permanent. La Comissió de la Dignitat va protestar qualificant d’indigne l’actitud de l’ajuntament i va hissar la bandera de Companys, de dimensions correctes, al fossar de Santa Eulàlia, en un acte paral·lel (vídeo). Aquell mateix mes d’octubre el regidor Jaume Ciurana va portar al ple la proposta perquè es restituís definitivament la senyera; la moció fou aprovada amb els vots de tots els partits, tret del PP. Avui, finalment, s’ha donat compliment a l’acord del ple.

De Gispert: ‘Totes les causes justes trobaran defensors a tot arreu, però en canvi Catalunya només ens té a nosaltres’

Una hora abans, s’han fet les ofrenes al peu de la tomba de Companys per part de la Generalitat, el Parlament i l’Ajuntament. En aquesta ofrena, De Gispert ha recordat unes paraules de Companys: ‘Totes les causes justes trobaran defensors a tot arreu, però en canvi Catalunya només ens té a nosaltres’. La presidenta ha destacat que aquesta cita pronunciada als anys 30 ‘avui també és aplicable i de manera molt clara; Catalunya i el poble català tenen desafiaments de present i de futur molt importants i necessiten que tots construïm junts, que fem una pinya i sapiguem lluitar per Catalunya i la seva llibertat’.

Bosch: ‘Encara és hora que l’estat, en nom de tots els ciutadans, busqui el perdó’

I abans de les ofrenes, la marxa de torxes al Castell de Montjuïc, organitzada per Esquerra, ha obert els actes commemoratius, amb la presència del president del partit, Oriol Junqueras; el cap de llista a les eleccions espanyoles, Alfred Bosch, i el president d’Esquerra-Barcelona, Oriol Amorós.

El candidat del partit a les eleccions espanyoles, Alfred Bosch, ha volgut reclamar formalment una restitució de la memòria i ha demanat a l’estat espanyol que demani perdó i anul·li el consell de guerra sumaríssim que va acabar amb l’afusellament de Companys pel sol fet de ser president de Catalunya. ‘Encara és hora que l’estat, en nom de tots els ciutadans, busqui el perdó’, ha sentenciat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any