Cinc cartes inèdites de Companys veuen la llum

  • Les va trobar un drapaire en un pis de Barcelona · Memòria i Història de Manresa les ha publicades juntes amb unes de Josep Dencàs, Manuel Carrasco i Formiguera Frederic Escofet...

VilaWeb
Redacció
14.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’associació Memòria i Història de Manresa ha publicat cinc cartes inèdites de l’ex-president de la Generalitat, Lluís Companys, escrites a la presó i adreçades a l’industrial i polític d’Estat Català i d’Esquerra Republicana de Catalunya, Jaume Creus, també empresonat pels fets del 6 d’Octubre de 1934.

 

A més, s’han descobert dues cartes del polític Josep Dencàs, dues més de l’escriptor i sindicalista Pere Foix, una del militar republicà Frederic Escofet, una altra de l’advocat i polític Manuel Carrasco i Formiguera, una més de l’aviador Josep Canudas i sis del militar Enric Pérez Farràs.

Totes eren dins les vint-i-nou carpetes de documents que el drapaire Gabriel Domínguez va trobar fa uns quants anys en un pis del barri de Gràcia de Barcelona. Les carpetes s’havien classificat sota les lletres C i F, però no se sap on paren les que falten. Tota la documentació ha estat lliurada a l’Arxiu Comarcal de Bages i passaran a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Fa poc es van publicar unes notes inèdites de Joan Alavedra, segons les quals Macià es va assabentar de la proclamació de la República per Lluís Companys quan era a casa de Jaume Creus i es preparaven per dinar. Macià i Companys també s’havien hagut de refugiar en una altra casa de Jaume Creus en temps difícils: Macià quan era perseguit per la dictadura de Primo de Rivera i Lluís Companys durant els bombardaments franquistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any