Els Arxius departamentals reben els arxius sonors de la retirada

  • Gràcies a la generositat de les ràdios concertades i associatives de la regió, com de radio Arrels, els Arxius departamentals de Catalunya Nord han rebut el fons sonor dels testimonis de la Retirada ...>>
    Dj. 6 d'octubre del 2011

VilaWeb
Redacció
06.10.2011 - 10:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cal recordar que la  Federació de ràdios associatives no comercials del Llenguadoc-Rosselló (FRANC-LR) va realitzar una campanya de gran abast, durant els anys 2008 i 2009, per recollir testimonis orals directes de la Retirada i de l’internament en camps de concentració dels refugiats republicans catalans i espanyols.

Aquestes entrevistes s’han editat en un paquet de set Dvd amb el títol ‘Memòria dels Republicans d’Espanya al Llenguadoc i Rosselló’, en francès i català, i ha decidit dipositar la totalitat d’aquests documents sonors als ‘Archives Départamentales des Pyrénées Orientales’ pel fet ‘que és per aquest departament francès -que correspon al territori de  Catalunya Nord- per on van passar tots els refugiats que serien internats en els camps del Llenguadoc i de  Catalunya Nord’. L’acte de lliurament del fons documental va tenir lloc ahir dimecres a Perpinyà.

En l’acte també es va presentar oficialment el catàleg de col·leccions iconogràfiques ‘Enllà de la pàtria, au-delà de la patrie’ que fa anys que realitzen els Arxius, com a complement del projecte de Museu-Memorial del camp de Ribesaltes. Un àlbum reunint aquests documents ha estat editat per les edicions Trabucaire. Les radios associatives que han participat en aquesta campanya de recollida de testimonis són a Catalunya Nord, Radio Arrels, i al Llenguadoc les ràdios de Montpeller Clapas, Radio Aviva, Divergence FM i Radio Lenga d’oc. A Carcassona RCF Pays d’Aude, a Montanhac RPH Sud i a Sant Cristou d’Alèst Radio Interval.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any