Mas-Colell insinua que traurà la paga de Nadal a la resta de treballadors públics

  • Economia anuncia privatitzacions d'empreses públiques i noves retallades per sota del 10% per al 2012

VilaWeb
Redacció
06.10.2011 - 10:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia i Coneixement. Andreu Mas-Colel, ha dit avui que la decisió de treure la paga extra de Nadal als consellers i alts càrrecs és un ‘gest simbòlic’ i un ‘sacrifici’ que no descarta traslladar, ‘en la seva proporció’, a la resta de treballadors del sector públic. ‘Tenim un sistema públic sobredimensionat i més val que tots els treballadors públics fem un esforç individual’, ha declarat.

El titular d’Economia ha anunciat també, a Els Matins de TV3, la privatització d’empreses públiques per poder assolir ingressos extraordinaris de cara al 2012, un any que serà ‘molt difícil’, segons que ha dit, i ha afegit que hi haurà noves retallades, en aquest cas, per sota del 10%.

‘Més val que en aquest procés tots fem un esforç individual’ per evitar que l’esforç recaigui només en uns pocs i s’haagin de fer acomiadaments, ha dit Mas-Colell, que ha explicat que la intenció del govern és reduir la despesa a la del 2007. Tornar al sistema de salut i el sistema educatiu que el país tenia quatre anys enrere, cosa que vol dir ‘modificar els augments salarials que hi ha hagut des d’aquell any fins ara’.

Privatitzacions a la vista

El govern s’ha marcat reduir aquest 2011 el dèficit del 4,2% del PIB al 2,66% i per al 2012, situar-se a l’1,3%. Per això ha anunciat que l’any vinent es continuarien aplicant retallades, tot i que estaran per sota del 10%.

D’una banda, es reduiran despeses, i d’una altra, es buscaran ingressos extraordinaris a través de la venda d’immobles i la privatització d’empreses públiques, segons que ha anunciat el conseller, que ha fet menció de la concessionària TABASA i el consorci Aigües Ter-Llobregat.

Sobre la posada en marxa de nous impostos, Mas-Colell no ha concretat què farà el govern amb l’impost de patrimoni perquè dependrà en bona part dels resultats de les eleccions del 20 de novembre. Ha tornat a defensar la idoneïtat de crear un impost sobre les grans fortunes i ha negat cap augment en l’IRPF ja que Catalunya és, en aquest impost, la comunitat amb el diferencial més alt.

Els grups polítics, disposats a no cobrar la paga extra de Nadal

Per la seva banda, els grups polítics del parlament s’han declarat disposats a no cobrar la paga extraordinària que els diputats acostumen a rebre per Nadal. La mesura fou proposada per la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i serà debatuda a la Junta de Portaveus la setmana vinent. Ara, els grups accepten la proposta, si bé critiquen el caràcter populista que veuen en aquesta disposició de Mas i De Gispert; a més, l’estalvi que se’n traurà no tindrà gaire efecte, diuen, en les dificultats financeres de la Generalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any