Els indignats tornen al centre de Barcelona per denunciar les detencions

  • Els mossos han detingut els identificats pels aldarulls del 15 de juny al Parlament, que hauran de comparèixer a l'Audiència espanyola · Felip Puig diu que els mossos obeeixen ordres judicials

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.10.2011 - 20:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els indignats s’han concentrat aquest vespre a la plaça de Catalunya de Barcelona en protesta per les detencions pels atacs del 15 de juny contra el Parlament (vídeo). Han anunciat una ‘querella col·lectiva’ contra el conseller d’Interior, Felip Puig, i diversos ‘responsables policíacs’ per l’actuació del 27 de maig a la plaça de Catalunya. Així ho ha explicat el portaveu de la comissió penal del moviment, Andrés García, a l’inici de la concentració que posteriorment s’ha traslladat cap a la plaça de Sant Jaume baixant per la Rambla.

Els manifestants han arribat a la Plaça Sant Jaume sense que s’hagin produït incidents. La marxa ha baixat per la Rambla fins arribar al carrer Ferran. Pel camí, han cridat consignes com ‘Si ens toquen a una, ens toquen a totes’, ‘Jo també estava al Parlament’ i ‘Foc al Parlament’. A l’alçada del Liceu, alguns dels manifestants han fet pintades a la porta del teatre, com ‘Foc al Parlament’.

Els mossos d’esquadra han començat a detenir avui al matí els identificats per ordre de l’Audiència espanyola. Segons Interior, als detinguts, que són una vintena, se’ls portarà a la comissaria, se’ls lliurarà la citació judicial perquè compareguin al jutjat i després se’ls deixarà en llibertat. El jutge Eloy Velasco va obrir una investigació sobre aquells incidents en què es va blocar l’accés dels diputats al parlament i va demanar a la fiscalia se li enviés els enregistraments dels fets.

El magistrat els encausa per un delicte contra ‘alts organismes de l’estat’, castigat amb penes d’entre tres i cinc anys de presó, pels ‘actes de força, intimidació i amenaça’ als diputats catalans.

Durant aquella jornada, els diputats que entraren a peu al parlament van ser escridassats, insultats, empesos, escopits o ruixats de pintura. Alguns van entrar amb les furgonetes dels mossos, i altres, com el president del govern, Artur Mas, i la del parlament, Núria de Gsipert, hi arribaren en helicòpter. El moviment dels indignats havia convocat una mobilització davant del parlament per protestar contra les retallades dels pressupostos que tenien previst de debatre aquell dia els diputats.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Felip Puig, ha dit que l’actuació dels mossos amb la detenció dels identificats es limita a obeir ordres del jutge. De fet, ha dit que tant els informes que s’han fet arribar a l’audiència com l’actuació d’avui són el compliment de les decisions judicials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any