Quaranta anys de la comuna lliure de Christiania

  • El miler d'habitants del barri ‘hippy’ de Copenhaguen han arribat a un acord amb el govern danès per a comprar les trenta-dues hectàrees que ocupen

VilaWeb
Redacció
26.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els habitants de Christiania, una comuna lliure situada al cor de Copenhaguen, celebren aquest mes el quarantè aniversari. Des que el 26 de setembre de 1971 un grup de ‘hippies’ va ocupar aquesta base naval abandonada de la capital de Dinamarca, Christiania ha esdevingut un mite de la cultura alternativa europea. Després de la Sireneta i el parc d’atraccions de Tivoli, és l’indret més visitat de la ciutat, amb un milió de turistes anuals.

Christiania, que té himne, bandera, moneda i reglament propis, era reconeguda per llei com una comuna lliure des de feia dues dècades. Però el 18 de febrer passat el tribunal suprem danès va tombar un recurs dels habitants contra una sentència del 2009 que atorgava a l’estat el control de l’antiga base, on des de fa anys hi ha un polèmic mercat de venda de cànnabis i haixix, que ha portat alguns maldecaps a les autoritats i als residents.

Abans de l’estiu, nogensmenys, el miler d’habitants va arribar a un acord amb el govern que els permetrà de comprar la majoria de les trenta-dues hectàrees d’aquesta ciutat lliure, autogovernada i alternativa. Els residents han optat per establir una fundació que adquirirà el terreny en nom seu per un preu total de 10,2 milions d’euros, a 469 euros el metre quadrat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any