Acord sobre la comuna lliure de Christiania

VilaWeb
Redacció
25.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Feia vuit anys que el futur de la principal comuna lliure europea penjava d’un fil. Els habitants de Christiania, una antiga base naval danesa al centre de Copenhaguen ocupada des dels anys 1970, han arribat aquesta setmana a un acord amb el govern liberal conservador danès que els permetrà de comprar la majoria de les trenta-quatre hectàrees de la comuna. Els habitants han optat per establir una fundació que adquirirà el terreny en nom seu per un preu total de 10,2 milions d’euros, a 469 euros el metre quadrat.

Des que el 1971 un grup de hippies va ocupar una base naval abandonada de la capital de Dinamarca, Christiania ha esdevingut un mite de la cultura alternativa europea. Després de la Sireneta i el parc d’atraccions de Tivoli, és el tercer indret més visitat de la ciutat, amb un milió de turistes anuals.

Christiania, que disposa d’himne, bandera, moneda i reglaments propis, era reconeguda per llei com a ciutat lliure des de feia dues dècades. El 18 de febrer, amb tot, el Tribunal Suprem danès va tombar un recurs dels habitants contra una sentència del 2009 que atorgava a l’estat el control de l’antiga base naval. L’acord d’aquesta setmana pot aturar ara la disputa legal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any